Îngrijire Medicală
Migrena: cauze și manifestări
O migrenă este un tip specific de durere de cap care poate provoca durere severă, pulsatilă, adesea localizată unilateral. Un număr destul de mare de persoane se confruntă cu migrene.
Migrenele pot dura de la câteva ore la câteva zile. Durerea poate fi suficient de puternică pentru a împiedica desfășurarea activităților normale. Există opțiuni eficiente de tratament ale migrenei, pentru ca aceasta să afecteze cât mai puțin calitatea vieții.
Cum se manifestă o migrenă?
- Durere de cap severă și/sau pulsatilă
- Durere adesea localizată unilateral, dar poate fi și bilaterală, mai ales cu cât durerea avansează
- Greață și vărsături
- Sensibilitate la lumină și la zgomote și mai puțin frecvent la miros sau atingere
Ce este migrena cu aură?
O migrenă parcurge 4 faze. Aceste faze includ faza de prodrom, aura, durerea de cap și faza de postdrom. Nu toată lumea va experimenta toate cele 4 faze.
Aura este în general cea mai cunoscută fază, dar chiar și aceasta nu apare la toți pacienții cu migrenă. Această fază are loc chiar înaintea apariției durerilor de cap sau în timpul acestora. Aura este cauzată de modificări reversibile ale sistemului nervos și poate dura între 20 și 60 de minute.
Care sunt manifestările acestei faze?
- Modificări vizuale – vizualizarea de lumini intermitente, puncte luminoase, distorsionarea mărimii și formei obiectelor
- Pierderea temporară a vederii – poate afecta un ochi sau ambii ochi
- Simptome senzitive – înțepături, amorțeli, la nivelul brațului sau al piciorului
- Slăbiciune sau amorțeală – poate fi la nivelul feței sau la nivelul corpului, unilateral
- Dificultăți de vorbire
Ce cauzează apariția migrenei?
Cauzele exacte ale unei migrene nu sunt pe deplin înțelese. Există cercetări care sugerează că durerea de cap apare atunci când celulele creierului declanșează eliberarea anumitor substanțe chimice care provoacă îngustarea vaselor de sânge din creier. Fluctuațiile nivelului de estrogen pot provoca, de asemenea, modificări similare ale vaselor de sânge. De asemenea, pare să existe o oarecare interacțiune între creier și anumiți nervi care pot declanșa durere. Deși nu se înțelege pe deplin cauza exactă, se pare că factorii genetici joacă un rol. Factorii de mediu și hormonali joacă și ei un rol.
Factorii declanșatori sau factorii „trigger”
Chiar dacă cauza de bază nu este pe deplin înțeleasă, s-au identificat o serie de factori care pot declanșa apariția migrenei. Acești factori sunt diferiți pentru fiecare persoană în parte.
- Modificări hormonale (la femei) – modificări hormonale legate de menstruație, sarcină sau premenopauză
- Modificări ale programului de somn – în special deficitul de somn
- Modificări ale consumului de cafeină – creșterea sau scăderea consumului de cafeină raportat la consumul mediu zilnic
- Săritul peste mese
- Anumite alimente, băuturi sau chiar aditivi alimentari (brânzeturi maturate, vin roșu, unele fructe, carne procesată, glutamatul de sodiu)
Când reprezintă migrena o urgență medicală?
Dacă aveți unul dintre următoarele simptome, este indicat să mergeți la medic cât de repede:
- Durerea de cap severă care apare brusc, adesea descrisă ca un trăsnet
- Durerea de cap de curând asociată și cu amorțeală, slăbiciune sau dificultăți de vorbire
- Durerea însoțită de febră ridicată, redoare a cefei, confuzie, crize sau vedere dublă
Poate te interesează și: diagnosticul și opțiunile de tratament ale migrenei.
Farm. Adina Raftopolos
Adina Raftopolos este Lead Farmacist și Manager Call Center în cadrul Telios Care și Membră a Colegiului Farmaciștilor Cluj. Este absolventă a Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. Datorită experienței bogate dobândite a reușit să-și dezvolte abilitățile de comunicare, relaționare, muncă în echipă și leadership, care au contribuit la dezvoltarea atât pe plan profesional, cât și personal. Experiența profesională se referă atât la farmacia comunitară, cât și la farmacia de spital (oncologie), precum și participarea la studii clinice.