Îngrijire Medicală, Copii și familie
Ce alimente sau băuturi ar trebui evitate în timpul sarcinii?
Odată ce afli că ești însărcinată, este posibil să ai o sumedenie de întrebări în privința alimentației: cum arată o dietă echilibrată în această perioadă, ce pot să mănânc, ce să evit, care sunt cantitățile recomandate etc.
Sarcina este un moment emoționant în viața oricărei femei, iar alimentația are un rol fundamental. Pentru a obține o alimentație de calitate, atât pentru viitoarea mămică cât și pentru făt, rămân valabile aceleași principii de bază ale unei diete sănătoase (fructe, legume, proteine slabe, cereale integrale). Există însă câteva alimente și băuturi care ar trebui evitate; despre ele vom discuta în acest articol.
Ce ar trebui să mănânci în timpul sarcinii?
Fructele și legumele oferă nutrienți care nu se găsesc în alte alimente, deci acesta poate fi un bun început. De asemenea, cel mai probabil medicul îți va prescrie vitamine prenatale. Este important să le iei, însă ele nu înlocuiesc o dietă bogată în nutrienți. Se recomandă consumul zilnic de fructe și legume, porția indicată de specialiști fiind de 2 cești de fructe și 2.5 - 3 de legume.
Fructele și legumele oferă vitamine, minerale și fibre, precum și alți fitonutrienți. Fitonutrienții sunt prezenți în anumite fructe, legume și cereale și au multiple beneficii asupra sănătății. Există mai mult de 25.000 de fitonutrienți găsiți în alimentele vegetale, inclusiv antioxidanții.
Alte surse de fitonutrienți sunt cerealele integrale, nucile și fasolea. Este posibil să auzi despre diete care recomandă evitarea sau limitarea carbohidraților, însă aceste alimente (inclusiv fasolea și cerealele integrale) sunt principala sursă de energie a organismului. De asemenea, oferă fier, vitamine din complexul B, fibre și unele proteine, de care fătul în curs de dezvoltare are nevoie. Fierul ajută la transportarea oxigenului la făt, dar și la mușchi și contribuie la prevenirea oboselii, slăbiciunii, depresiei și iritabilității.
Calciul este un alt nutrient la care trebuie să fim atenți. Vei avea nevoie de cel puțin 1.000 de miligrame de calciu zilnic, iar dacă dieta ta nu oferă acest lucru, corpul tău îl atrage din oase. Patru porții pe zi de lapte, brânză sau iaurt vor furniza acest lucru. (Exemplu: o porție poate însemna 200 ml lapte sau 150 g iaurt sau 25 g brânzeturi.) Calciul este conținut în legume cu frunze verzi, fructe de mare, fasole și mazăre uscată. Dacă preferi un lapte fără lactoză, este bine să verifici valorile nutriționale de pe ambalaj pentru a vedea cât de mult calciu conține. Pentru că organismul nu poate absorbi prea mult calciu deodată este bine ca aportul calciului să fie fracționat, să fie consumat pe tot parcursul zilei. Astfel la micul dejun putem consuma un iaurt, la prânz brânzeturi și seara, un pahar cu lapte.
Dacă nu ești obișnuită să mănânci unele dintre aceste alimente sănătoase, încercă să cauți diferite modalități de a le prepara. Există multe resurse disponibile pentru rețete. În plus, poți discuta cu un medic nutriționist pentru un plan alimentar.
Ce alimente sau băuturi ar trebui să eviți în timpul sarcinii?
Iată câteva alimente de consumat în cantitate limitată sau de evitat:
- Cafeaua: Poate fi consumată în sarcină însă cu moderație. Nu mai mult de 200 mg cafeina pe zi. Asta ar însemna o ceașcă de cafea la filtru sau două cești de cafea instant (ness). Atenție și la celelalte alimente consumate pe timpul zilei, unele dintre ele pot conține cofeină: ciocolată, ceai verde, fiind astfel nevoie să ții cont de întreaga cantitate de cafeină consumată.
- Alcoolul se recomandă să fie evitat, deoarece acesta trece direct la făt și este asociat cu Sindromul alcoolic fetal (SAF).
- Evită peștele cu conținut ridicat de mercur: peștele-spadă, rechin, macroul se încadrează în această categorie. Peștele cu conținut ridicat de mercur se poate acumula în timp în circulația ta și va ajunge la făt, având un efect nociv asupra creierului și sistemului nervos.
Printre alegerile sigure se numără păstrăvul, somonul, sardinele, heringul, creveții sau tonul în conservă. Nu mai mult de 340 g pe săptămână, iar pentru tonul alb se recomandă o limitare la 170 g pe săptămână. - Evită alimentele nepasteurizate deoarece pot provoca toxiinfecții alimentare. Anumite tipuri de brânzeturi sunt obținute din lapte nepasteurizat, iar pentru o viitoare mămică nu sunt indicate. Pot conține Listeria, o bacterie care determină o toxiinfecție alimentară pentru femeia gravidă și poate fi fatală pentru făt sau nou-născut. Nu consuma brânză feta, camembert, gorgonzola, brie decât dacă este menționat că este preparat din lapte pasteurizat. Poți însă consuma brânză telemea, cheddar, gouda, parmezan sau brânzeturi moi, dacă sunt făcute din lapte pasteurizat. Aici amintim brânză proaspătă de vaci, cremă de brânză, ricotta, mozzarella.
- De asemenea, sucul proaspăt stors sau orice tip de suc nepasteurizat poate conține E.coli, Listeria, Salmonella și nu trebuie consumat în timpul sarcinii.
- Evită carnea crudă / puțin gătită (în sânge), peștele sau crustaceele crude sau prea puțin gătite. Pot conține Listeria.
- Nu consuma ouă crude sau fierte moi. Pot conține Salmonella, care de regulă determină toxiinfecția alimentară. Se recunoaște prin simptome precum greață, vărsături, diaree, dureri abdominale, cefalee, febră. Evită și alimentele care pot conține ouă crude (precum maioneza).
- Evită germenii cruzi sau puțin gătiți. Este recomandat să fie bine gătiți pentru a reduce riscul dezvoltării bacteriene.
Fiecare sarcină este unică, de aceea este bine să iei legătura cu medicul pentru eventuale modificări de dietă. Suntem aici să ajutăm.
Text adaptat după eDocAmerica.com, partener Telios Care.
Farm. Adina Raftopolos
Adina Raftopolos este Lead Farmacist și Manager Call Center în cadrul Telios Care și Membră a Colegiului Farmaciștilor Cluj. Este absolventă a Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. Datorită experienței bogate dobândite a reușit să-și dezvolte abilitățile de comunicare, relaționare, muncă în echipă și leadership, care au contribuit la dezvoltarea atât pe plan profesional, cât și personal. Experiența profesională se referă atât la farmacia comunitară, cât și la farmacia de spital (oncologie), precum și participarea la studii clinice.