Diagnosticul și tratamentul migrenei

SHARE

În articolul precedent am discutat despre durerea de cap caracteristică migrenei. În acest articol vom discuta despre diagnosticarea migrenei și care sunt variantele de tratament.

Cum se pune diagnosticul? 

Diagnosticarea migrenei se face clinic și se bazează pe descrierea simptomelor, în funcție de criteriile amintite în articolul precedent.

Este necesar un examen neurologic complet, pentru a exclude alte cauze grave ale durerii de cap. Acest lucru e important pentru a vedea dacă sunt necesare și alte investigații suplimentare. Dacă simptomele avute sunt caracteristice migrenei și nu aveți simptome ale altor afecțiuni grave, iar examenul neurologic nu relevă nimic anormal, atunci diagnosticul poate fi pus fără a fi necesară efectuarea altor investigații. Investigațiile imagistice (RMN, CT) nu sunt necesare, decât pentru a exclude alte cauze ale durerii de cap.  

 

baiat cu migrena

 

Care este tratamentul migrenei?

Tratamentul se face în funcție de severitatea și frecvența durerilor de cap.

Tratamentul acut

Pentru pacienții care au simptome de cefalee cu o frecvență mai redusă de 2 zile/săptămână, se recomandă administrarea de simptomatice, la nevoie.

Pentru durerile de intensitatea ușoară până la moderată, se recomandă administrarea de paracetamol, ibuprofen, naproxen sau combinațiile cu cafeină. Cu excepția naproxenului, ele se eliberează fără prescripție medicală (OTC).

Pentru durerile care nu răspund la aceste medicamente sau pentru durerile de intensitate medie spre severă, medicul vă poate recomanda alte medicamente, pe bază de sumatriptan, rizatriptan, care se eliberează pe bază de prescripție medicală.

Pentru ca eficiența să fie cât mai mare, se recomandă ca medicația să fie administrată la debutul simptomelor sau în timpul aurei (dacă e cazul), înainte de instalarea durerii.

Medicamentele care conțin opiacee sau barbiturice nu ar trebui folosite pentru tratarea durerilor acute, din mai multe motive, inclusiv riscul crescut de a dezvolta dureri de cap cronice zilnice.

Tratamentul profilactic

Se recomandă pacienților în următoarele situații:

  • Cefalee cu o frecvență mai mare de 2 zile/săptămână
  • Cefalee care afectează calitatea vieții în ciuda tratamentului acut administrat
  • Când nu se poate administra un tratament acut, din cauza reacțiilor adverse sau din alte motive
  • Prezența simptomelor severe asociate durerilor de cap, precum dificultăți de vorbire sau simptome asemănătoare unui accident vascular

Care este scopul terapiei profilactice?

  • Reducerea frecvenței, severității și a duratei durerilor de cap
  • Îmbunătățirea răspunsului pentru tratamentul acut
  • Reducerea nivelului de afectare/îmbunătățirea calității vieții
  • Reducerea folosirii excesive a medicației pentru durerile acute (pentru prevenirea efectelor de tip rebound)
  • Reducerea costului tratamentului

Care este cel mai potrivit tratament?

Există mai multe clase de medicamente care pot fi folosite pentru prevenirea durerilor de cap. Unele persoane reacționează mai bine la anumite medicamente, de aceea tratamentul este unul individualizat, în funcție de reacțiile adverse, costuri etc.

Medicația preventivă se administrează la început în doze mai mici care se cresc gradual, în funcție de răspunsul fiecăruia. Efectele sunt sesizabile de obicei după câteva luni, când în general este observată o scădere a frecvenței sau a severității durerii.