Îngrijire Medicală
Îngrijirea pielii în timpul verii
Dacă doriți să reduceți apariția ridurilor, a petelor pigmentare și cel mai important, pentru a realiza prevenția cancerului de piele, trebuie să urmați câțiva pași ca să fiți protejați împotriva radiațiilor UV.
Apariția unei arsuri solare (definită ca piele înroșită în urma expunerii la soare, dar nefiind obligatorie apariția bășicilor sau descuamarea zonei respective, pentru a fi încadrată ca arsură) o dată la doi ani, triplează riscul apariției cancerului de piele (melanom malign). Iar pentru aceia care deja folosesc creme pentru albire (pe bază de hidrochinona) pentru a trata eventualele pete pigmentare apărute în urma expunerilor precedente, 15 minute de expunere la soare fără protecție pot anula o întreagă lună de aplicare constantă a cremei.
8 căi prin care poți reduce efectele negative ale expunerii la soare:
- Evitarea expunerii la soare în intervalul orar în care radiațiile sunt cele mai puternice (între orele 10-16).
- Încercați să stați la umbră feriți de razele soarelui, ori de câte ori este posibil.
- Purtați îmbrăcăminte cu factori de protecție solară (SPF); unii producători inscripționează pe etichetă valoarea SPF.
- Folosiți ochelari de soare cu protecție UV și pălării cu boruri largi.
- Folosiți creme cu factor de protecție ridicat (>30). Există două tipuri de protecție solară: chimică (sun screen) – care absoarbe razele UV nepermițându-le să intre în piele (pe bază de benzofenonă și octinoxat) si barierele fizice, cremele cu protecție solară, pe bază de oxid de zinc sau dioxid de titan și care nu permit trecerea radiațiilor UV prin blocarea întreg spectrului UV. Este important să alegeți factorul de protecție solară care vi se potrivește cel mai bine în funcție de tipul de piele pe care îl aveți (fototip).
- Este important de reținut că apa și zăpada reflectă razele soarelui și că acestea sunt mai puternice la altitudini mai mari.
- Reaplicați crema cu protecție solară din abundență ori de câte ori este necesar, mai ales dacă intrați în apă sau dacă transpirați mai abundent, în acest caz fiind necesar să aplicați mai des.
- Pentru o protecție sporită, folosiți o pălărie, pentru a proteja zonele sensibile, cum sunt urechile sau scalpul. De asemenea, nu uitați să folosiți cremele cu protecție solară și pentru zona urechilor, zonă adesea omisă și care în ultima vreme prezintă un risc crescut pentru cancerul de piele tocmai din acest motiv.
Pe lângă efectele nocive ale soarelui, deshidratarea și insolația sunt principalele motive de îngrijorare atunci când vine vorba de o expunere îndelungată la soare.
De aceea este foarte important să consumați o cantitate suficientă de lichide, adecvată temperaturii crescute de afară, precum și multă precauție dacă suferiți de hipertensiune arterială, așa cum am arătat în articolele precedente legat de aceste subiecte.
Farm. Adina Raftopolos
Adina Raftopolos este Lead Farmacist și Manager Call Center în cadrul Telios Care și Membră a Colegiului Farmaciștilor Cluj. Este absolventă a Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. Datorită experienței bogate dobândite a reușit să-și dezvolte abilitățile de comunicare, relaționare, muncă în echipă și leadership, care au contribuit la dezvoltarea atât pe plan profesional, cât și personal. Experiența profesională se referă atât la farmacia comunitară, cât și la farmacia de spital (oncologie), precum și participarea la studii clinice.