Îngrijire Medicală
Cum putem face diferența dintre răceală și gripă?
Suntem la începutul toamnei, ceea ce înseamnă că numărul infecțiilor respiratorii ar putea crește, începând cu instalarea perioadei mai reci. Este important să știm când trebuie să ne prezentăm la medic și cum ne putem trata acasă. Este bine de știut, de asemenea, cum putem face diferența între răceală și gripă.
Răceala
Răceala este o infecție acută virală care afectează tractul respirator, cu simptome ușoare, variabile și debut lent, care poate apărea pe tot parcursul anului. Ea este o afecțiune autolimitată, ceea ce înseamnă că organismul reușește singur să combată infecția după o anumită perioadă de timp. Acest lucru mai înseamnă și că în mod normal, o răceală trece și fără tratament, însă uneori lipsa unui tratament poate duce la prelungirea sau chiar agravarea simptomelor.
Care sunt simptomele unei răceli?
- Strănut
- Nas înfundat
- Secreții nazale
- Durere de gât (gât iritat)
- Febră (mai rar și de obicei scăzută)
- Tuse
Cum ne putem feri de răceală în sezonul rece?
În primul rând, o imunitate crescută ne protejează cel mai bine de o eventuală infecție. În acest sens este esențial un regim de viață sănătos care presupune o alimentație echilibrată, efectuarea de exerciții zilnice, evitarea stresului prelungit, un somn corespunzător.
Însă, pe lângă o bună imunitate, respectarea câtorva reguli simple vă poate ajuta să treceți cu bine peste sezonul rece.
- Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun
- Evitarea locurilor aglomerate
- Evitarea contactului cu persoanele bolnave
- Dezinfectarea suprafețelor contaminate
- Folosirea măștilor de protecție pentru a evita contaminarea
Dacă totuși prezentați simptome specifice ale unei răceli, este recomandată administrarea de medicamente simptomatice (antitermice, antiinflamatoare) pentru ameliorarea simptomelor. Pe lângă tratamentul medicamentos, sunt necesare și câteva recomandări terapeutice:
- Consum adecvat de lichide pentru a evita deshidratarea (evitarea lichidelor prea reci sau prea calde)
- Repaus
- Evitarea efortului
- Menținerea în interior a unei temperaturi constante și a unei umidități corespunzătoare (se pot folosi umidificatoare de calorifer pentru reglarea umidității).
În cazul în care simptomele nu se ameliorează după aproximativ o săptămână sau chiar se agravează, este necesară prezentarea la medic. Tratamentul antibiotic nu este recomandat, fiind vorba de o infecție virală, decât în cazul unei suprainfecții bacteriene, însă acest lucru nu poate fi stabilit decât în urma unui consult.
Gripa
Gripa este o infecție virală, provocată de virusul gripal și apare cu precădere în sezonul rece. Debutul este brusc, simptomele sunt mai severe și au o durată mai mare.
Printre simptomele caracteristice gripei se numără:
- Febra ridicată
- Dureri musculare (mialgii)
- Durere de cap (cefalee)
- Senzație de oboseală, slăbiciune
- Stare generală alterată
- Tuse
Gripa, spre deosebire de răceală, este o boală infecțioasă mult mai gravă, din cauza posibilității apariției complicațiilor, care pot deveni mortale în anumite cazuri. Cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii prin virusul gripal este imunizarea prin vaccinare.
Categoriile de risc sunt sugarii, persoanele vârstnice, bolnavii cronici, femeile însărcinate, la care se recomandă cu precădere vaccinarea.
Este necesară prezentarea la medic și urmarea recomandărilor care ajută la ameliorarea simptomelor și scad riscul apariției complicațiilor. În plus pe lângă măsurile amintite în cazul răcelii, este obligatorie izolarea la domiciliu și evitarea contactului cu alte persoane.
De obicei simptomele se ameliorează după aproximativ 7 zile, însă starea de oboseală și tusea pot persista mai mult timp.
Mai multe informații despre gripă și vaccinul gripal, găsiți în articolul Vaccinul gripal.
Farm. Adina Raftopolos
Adina Raftopolos este Lead Farmacist și Manager Call Center în cadrul Telios Care și Membră a Colegiului Farmaciștilor Cluj. Este absolventă a Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. Datorită experienței bogate dobândite a reușit să-și dezvolte abilitățile de comunicare, relaționare, muncă în echipă și leadership, care au contribuit la dezvoltarea atât pe plan profesional, cât și personal. Experiența profesională se referă atât la farmacia comunitară, cât și la farmacia de spital (oncologie), precum și participarea la studii clinice.