Vaccinul gripal

SHARE

Virusul gripal se găsește într-o mare varietate de tipuri și suferă de la an la an modificări, ceea ce înseamnă că virusul gripal care circulă în sezonul rece din acest an este diferit de cel de anul trecut. De aceea este necesară vaccinarea anuală.

Cum este conceput vaccinul gripal în fiecare an?

Peste 100 de centre din peste 100 de țări monitorizează pe tot parcursul anului evoluția virusului gripal. Acest lucru presupune testarea a mii de probe aparținând pacienților de pretutindeni. Apoi, laboratoarele trimit tulpinile reprezentative către 5 laboratoare ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), printre care și CDC (Centrul de Control al bolilor) din Atlanta, Georgia.

Vaccinul gripal este conceput astfel încât să ofere protecție împotriva a trei sau patru tulpini, care conform cercetărilor se apreciază că vor circula în sezonul rece din anul respectiv. Compoziția acestuia este aprobată conform recomandărilor periodice ale OMS si ale Agenției Europene a Medicamentului (EMA).

Cum știm când începe sezonul gripal și cât de sever va fi?

Nu este o surpriză ca în emisfera sudică sezonul gripal începe cu 6 luni mai repede decât în emisfera nordică. Sezonul gripal începe toamna, spre iarnă și pentru că în acest moment emisfera sudică s-a confruntat deja cu sezonul gripal din acest an, acest lucru, deși nu întotdeauna este elocvent și pentru emisfera noastră, totuși ne ajută să ne facem o idee cu privire la ce va urma. Anul acesta sezonul gripal din Australia a început devreme și este considerat a fi unul dintre cele mai severe. 

De ce e importantă imunizarea?

Deși vaccinul gripal nu este 100% eficient în prevenirea infecției cu virusul gripal, cercetările arată că vaccinarea reduce rata complicațiilor în urma infecției cu virusul gripal, care pot fi mortale. Nou-născuții ai căror mame s-au vaccinat în timpul sarcinii nu sunt întotdeauna protejați. Eficacitatea profilaxiei variază de la an la an, fiind în strânsă legătură cu variabilitatea tulpinilor virusului gripal. Pentru a fi eficiente, vaccinurile gripale trebuie să aibă în componență tulpini ale virusurilor care vor cauza îmbolnăviri în sezonul respectiv. Așadar, chiar dacă nu poate preveni fiecare caz de gripă, acesta previne o serie de infecții, scade severitatea bolii și salvează numeroase vieți.

servetele de hartie si cana cu ceai

 

Cine trebuie să se vaccineze?

Este recomandată imunizarea prin vaccinare pentru toate persoanele în vârstă de peste 6 luni, mai ales dacă au boli cronice, dar și pentru persoanele sănătoase. Pentru anumite categorii de risc, care pot dezvolta complicații, precum pneumonia, este foarte importantă vaccinarea :

  • Persoanele cu anumite afecțiuni: astm, diabet, afecțiuni cronice cardiace sau pulmonare, precum și persoanele care trăiesc împreună cu acestea sau le îngrijesc
  • Femeile însărcinate
  • Persoanele cu vârsta peste 65 ani

Când nu este recomandată vaccinarea?

  • Copiii mai mici de 6 luni
  • Persoanele care suferă de alergii severe la oricare din componentele vaccinului

Este recomandată vaccinarea la indicația medicului pentru:

  • Persoanele cu alergie la ou
  • Persoanele care în trecut au suferit de sindromul Guillan-Barré în termen de 6 săptămâni de la administrarea vaccinului
  • Persoanele cu afecțiuni febrile moderate sau severe sau cu afecțiuni acute

Când trebuie să ne vaccinăm?

În fiecare an sezonul de gripă începe în diferite momente, ceea ce face dificilă stabilirea cu exactitate a celui mai bun moment pentru administrarea vaccinului. Este important să ținem cont că vaccinul nu își face efectul imediat după administrare, ci este nevoie de aproximativ două săptămâni pentru producerea anticorpilor necesari protecției împotriva virusului gripal, iar eficacitatea lui este de până la 6 luni. Prin urmare, administrarea timpurie, înaintea debutului sezonului gripal este considerată a fi cea mai eficientă. Dacă totuși acest lucru nu se poate realiza, din diferite motive, vaccinarea poate fi făcută oricând pe parcursul sezonului rece.

 

Vaccinarea cu vaccinul gripal este cea mai eficientă măsură de combatere a virusului gripal și previne apariția unor complicații care pot duce chiar și la deces.