Sănătatea ochilor și măsuri de prevenire a afecțiunilor oftalmologice

SHARE

 

Scăderea vederii are un impact semnificativ asupra calității vieții, așadar este esențial să ne preocupăm de sănătatea ochilor și de prevenirea afecțiunilor oftalmologice. Multe dintre bolile oculare apar ca urmare a mai multor factori. 

 

oftalmologie-3

 

Recomandări și modalități de gestionare a factorilor de risc

1.    Purtarea ochelarilor de soare
Acest lucru este recomandat indiferent de sezon. Se cunoaște că expunerea cronică la razele ultraviolete produce boli oculare precum tumori ale pleoapelor sau conjunctivei, cataractă sau probleme retiniene. 
Expunerea controlată la raze UV poate avea și efect benefic asupra sănătății ochilor, cum ar fi încetinirea progresiei miopiei, în rândul copiilor.

2.    Evitarea frecatului ochilor
Frecatul excesiv și riguros al ochilor poate duce la deformări ale corneei, lentila exterioară transparentă a ochiului, sau la apariția keratoconusului. În cazul în care există un teren alergic iar alergiile se manifestă și la nivel ocular, acestea trebuie tratate corespunzător.

3.    Igiena vizuală
Orele prelungite petrecute în fața ecranelor pot avea de asemenea un impact negativ asupra sănătății oculare. Este important ca utilizarea dispozitivelor digitale să fie redusă, iar în situația în care acest lucru nu este posibil, este important să avem grijă să facem pauze vizuale. 
Pauzele vizuale se referă la acele exerciții de relaxare în care ochii privesc în depărtare sau sunt închiși. Putem aplica regula 20-20-20. Aceasta constă în pauze de 20 de secunde la fiecare 20 de minute petrecute în fața ecranelor. 
Diminuarea contrastului la monitor, stabilirea unei distanțe optime de lucru și utilizarea ochelarilor de protecție pentru calculator pot să ajute la ameliorarea simptomelor de oboseală oculară.

4.    Lubrefierea ochilor
Sindromul de ochi uscat apare frecvent în rândul celor care au petrecut multe ore în fața ecranelor. În situația în care apar simptome de ochi uscat, este recomandată folosirea lacrimilor artificiale.

5.    Alimentația sănătoasă
Dieta bogată în fructe și legume cu coajă colorată are un efect benefic asupra sănătății ochilor. Luteina, vitaminele C și E, zinc și acizii grași Omega 3 pot preveni bolile retiniene precum degenerescența maculară. Este recomandat ca dieta să includă cât mai puține grăsimi și alimente procesate.

 

fructe si legume coaja colorata

 


6.    Evitarea fumatului
Fumatul este un factor de risc major pentru multe boli. Acesta poate să dubleze sau chiar să tripleze riscul de degenerescență maculară, boală care poate duce la scăderea semnificativă și ireversibilă a vederii.

7.    Utilizarea ochelarilor de protecție
În cazul desfășurării unor activități când există riscul ca particule sau vapori să ajungă la nivel ocular, este absolut necesară utilizarea ochelarilor de protecție.

8.    Vizite oftalmologice periodice
Consultațiile oftalmologice periodice sunt esențiale pentru a depista din timp problemele oculare. Boli precum cataracta, glaucomul sau degenerescența maculară pot avea o predispoziție familială importantă, iar stabilirea diagnosticului este recomandat să se facă în stadiile incipiente ale bolii. 
În cazul unor probleme de sănătate precum diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială, vizita la medicul oftalmolog ar fi bine să se efectueze cel puțin o dată pe an.