Intoxicațiile alimentare: metode de prevenire

SHARE

Zilele trecute am arătat care sunt diferitele cauze ale intoxicațiilor alimentare și simptomele acestora. Astăzi vorbim despre cele mai bune metode prin care putem preveni intoxicațiile alimentare, atât în sezonul cald, cât și pe întreaga durată a anului.

Cum putem preveni intoxicațiile alimentare?

  • Spălați-vă pe mâini cel puțin 20 de secunde cu apă și săpun, înainte, în timpul și după prepararea mâncării, dar și înainte de a mânca.
  • Nu pregătiți mâncare dacă sunteți bolnav, mai ales dacă aveți diaree sau vărsături.
  • Purtați mănuși de protecție dacă aveți leziuni sau răni la nivelul mâinilor sau încheieturilor.
  • Gătiți și păstrați alimentele la temperaturi corespunzătoare (folosiți un termometru dacă nu sunteți siguri). Carnea trebuie să fie gătită la o temperatură conformă, în funcție tipul de carne. Până la servire, este recomandat să fie păstrată la o temperatură ridicată (cel puțin 60 grade C), iar servirea să se facă în decurs de două ore de la preparare.
  • Mâncărurile reci, precum salatele sau sandvișurile trebuie păstrate la o temperatură de cel mult 4-5 grade C până la servire.
  • Mâncarea rămasă trebuie depozitată la rece în cel mai scurt timp posibil, până la maxim două ore de la preparare sau chiar o oră, dacă temperatura de afară este peste 30 grade C.
  • Mâncarea poate fi depozitată la frigider, chiar dacă nu s-a răcit complet. Totuși, pentru cantitățile mai mari de mâncare, precum supe, tocănițe sau porții mai mari de friptură, poate fi utilă împărțirea în cantități mai mici, pentru a le permite o răcire mai rapidă și uniformă. Se pot folosi în acest scop recipiente largi și puțin adânci.

sertar frigider cu legume

  • Dacă preparați mâncăruri reci, dar care conțin ingrediente care necesită preparare termică (de exemplu salată de pui sau de cartofi), lăsați-le să se răcească la frigider până când pregătiți restul ingredientelor și după preparare, depozitați imediat la frigider.
  • Când faceți ieșiri în natură, este necesar ca toate alimentele să fie ținute într-o ladă frigorifică, pentru a putea fi menținută o temperatură adecvată păstrării alimentelor în siguranță.
  • Mâncarea rămasă trebuie reîncălzită la cel puțin 70 grade C înainte de a fi consumată.
  • Când nu sunteți sigur dacă o mâncare mai este bună pentru a fi consumată sau nu, este mai bine să nu o mai mâncați. Adesea, mâncarea contaminată cu diferite bacterii poate avea același aspect și gust ca una care e bună de consum. Însă orice mâncare care nu a fost gătită corect sau care a fost păstrată prea mult timp la o temperatură ridicată, poate fi periculoasă și este mai bine să renunțați la ea, chiar dacă nu pare să aibă modificări.

În concluzie, prin respectarea câtorva reguli de bază privind conservarea, gătirea și consumarea alimentelor, precum și prin respectarea regulilor de igienă este destul de simplu să ținem la distanță intoxicațiile alimentare, atât în sezonul cald, dar și pe tot parcursul anului.