Îngrijire Medicală
Importanța vaccinurilor
Vaccinarea și termenul de vaccin au fost introduse în medicină de medicul generalist englez Edward Jenner, în anul 1796, cu ocazia descoperirii primului vaccin, cel al variolei. Vaccinurile sunt preparate biologice cu proprietăți antigenice care declanșează apariția răspunsului imun la organismele supuse vaccinării.
Numărul total de cazuri confirmate de rujeolă (pojar) raportate în România până la 15 martie 2019 este de 16140, din care 62 de decese. În perioada 11.03.2019 – 15.03.2019 au mai fost raportate 48 de cazuri nou confirmate în 12 județe și municipiul București. Având în vedere această statistică îngrijorătoare, ne-am gândit să discutăm despre importanța vaccinării atât contra rujeolei, cât și contra altor boli infecțioase.
Rujeola și alte boli infecțioase sunt încă frecvente în unele părți ale lumii. Incidența lor nu mai este atât de mare datorită programelor de vaccinare făcute de-a lungul timpului pe scară largă.
În prezent există 26 de boli infecțioase care pot fi prevenite prin vaccinare. Ele pot cauza moartea sau pot afecta persoana în cauză pentru tot restul vieții, din cauza urmărilor pe care le pot avea.
Înainte de introducerea vaccinului pentru rujeolă, pe la mijlocul anilor ’60, în Statele Unite, erau 3-4 milioane de cazuri de rujeolă/an, din care 48000 au avut nevoie de spitalizare, 1000 de cazuri au prezentat leziuni cerebrale, au existat multiple cazuri de pierdere permanentă a auzului și cel puțin 450 de persoane au decedat din cauza rujeolei. În jurul anului 2000 a fost declarată încetarea transmiterii endemice a rujeolei.
La noi în țară, în perioada 1960-1980, valorile incidenței rujeolei se mențineau ridicate, dar o dată cu introducerea vaccinării antirujeolice în 1979, au înregistrat o scădere dramatică și au continuat să scadă.
Vaccinarea pe scară largă
Când vaccinurile au început să fie administrate pe scară largă, părinții așteptau adesea la cozi lungi vaccinarea copiilor, pentru că știau cât de grave aceste boli infecțioase pot fi, datorită complicațiilor sau a sechelelor. Tot prin anii 2000, au fost lansate mai multe teorii de către un cercetător britanic împreună cu doisprezece coautori, care sugerau o relație directă între vaccinul RRO și autism, fapt care a avut drept consecință o scădere drastică a vaccinării și o creștere a incidenței rujeolei.
Au fost realizate numeroase studii epidemiologice care au adus dovezi suplimentare că o astfel de legătură nu există. Totodată a fost demonstrat că studiul care a condus la o astfel de concluzie a fost desfășurat și publicat în mod eronat. Ulterior articolul a fost retras în mod oficial, iar cercetătorului i-a fost retras dreptul de practică. În ciuda tuturor dovezilor, există și astăzi unele grupuri care sunt convinse de veridicitatea acuzațiilor aduse la începutul anilor 2000.
Programul național de imunizare este coordonat de Institutul Național de Sănătate Publică prin Centrul Național de Supraveghere (INSP) și control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Aceștia sunt responsabili, printre altele, și de analizarea realizărilor la acoperirea vaccinală, monitorizarea acoperirii vaccinale, coordonarea supravegherii reacțiilor adverse post vaccinale indezirabile.
Un exemplu despre impactul pe care îl au programele de imunizare, este cel al poliomielitei, boală extrem de contagioasă, devastatoare la nivel mondial, care a cauzat paralizie și a produs decese pe scară largă. La nivel mondial cazurile de poliomielită au scăzut cu 99%, iar în Europa și Statele Unite boala se consideră eradicată. Însă la nivel mondial, poliomielita nu este eradicată, în ultimii ani au fost înregistrate cazuri de poliomielită în unele țări din Asia de Sud (Pakistan, Afganistan, Nigeria). Iar pericolul răspândirii este încă actual din cauza valului de migrație și al copiilor nevaccinați. În România, ultimul caz de poliomielită a fost în anul 1992, la un copil de etnie romă, nevaccinat contra poliomielitei.
De reținut:
- Vaccinurile sunt sigure și cu eficiență dovedită. Chiar dacă orice vaccin poate cauza reacții adverse, în cele mai multe cazuri, acestea sunt minore și dispar în câteva zile. Pentru o listă completă a vaccinurilor care se regăsesc în Nomenclatorul medicamentelor pentru uz uman din România și a reacțiilor lor adverse, puteți accesa acest link.
- Vaccinarea este cea mai sigură cale de a vă proteja copiii împotriva bolilor transmisibile pentru care există astăzi vaccin.
- Vaccinarea îi protejează pe copiii cărora le-au fost administrate vaccinurile și pe familiile acestora.
- O rată mare de imunizare a copiilor îi protejează totodată și pe copiii care sunt prea mici pentru a fi vaccinați sau care nu pot fi vaccinați din cauza unor afecțiuni medicale.
- Pentru bolile a căror prevenție se poate face prin vaccinare, impactul, atât financiar, cât și medical este major.
La nivel mondial, aproximativ 3 milioane de oameni mor anual din cauza unor boli care puteau fi prevenite prin vaccinare, iar pe de altă parte, este cunoscut faptul că vaccinarea a salvat în ultima jumătate de secol mai multe vieți omenești decât orice altă intervenție medicală efectuată.
Eficiența vaccinurilor
A fost dovedită prin date statistice care arată clar scăderea numărului de îmbolnăviri pentru bolile infecțioase pentru care s-a făcut imunizarea pe scară largă. Iar în rarele cazuri în care o persoană vaccinată totuși se îmbolnăvește, forma pe care o face este una mult mai ușoară și care nu îi pune viața în pericol. Nu sunt pe deplin cunoscute motivele pentru care acest lucru se întâmplă, dar s-ar părea că are legătură cu răspunsul sistemului imunitar la vaccin și cu scăderea capacității de a lupta cu infecția, în timp.
Contraindicațiile vaccinării
Printre contraindicațiile vaccinării se numără alergiile la unele dintre componentele vaccinului, prezența unei reacții alergice la un alt vaccin, o infecție severă însoțită de o febră mare.
În Europa, dar și la noi în țară, în ultimii ani, numărul persoanelor care au încredere în vaccinuri a scăzut, datorită informațiilor eronate care au început să circule în mass-media în urmă cu ceva timp și care nu au făcut decât să alimenteze teoriile grupurilor de anti-vacciniști, oamenii ajungând să se teamă mai mult de vaccin decât de boala împotriva căreia e administrat.
În România, în urmă cu câțiva ani, a fost lansată prima campanie modernă de informare și conștientizare a importanței vaccinurilor. Dar nu este suficient, având în vedere că numărul de persoane care sunt împotriva vaccinării este în creștere. În Germania, se dorește de câțiva ani introducerea unui „drept fundamental la vaccinare”. Consecințele scăderii numărului de vaccinări din ultimii ani sunt epidemiile de rujeolă, în urma cărora au murit atât de mulți copii.
Este important ca fiecare părinte să înțeleagă că atunci când, din diferite motive, nu își vaccinează copiii, îi pun în pericol nu numai pe aceștia, ci și pe acei copii, care fiind prea mici sau din cauza unor motive medicale nu pot fi vaccinați la momentul respectiv. Atât timp cât în lume există copii nevaccinați, există și pericolul ca unele boli eradicate să reapară.
Descoperirea vaccinurilor reprezintă un progres în medicină și ar trebui să constituie următorul pas firesc pentru eradicarea unor boli care de-a lungul timpului au făcut ravagii. Prin urmare vaccinarea nu este o opțiune, ci o necesitate.
Surse de informare:
1. cnscbt.ro
2. cnscbt.ro
Farm. Adina Raftopolos
Adina Raftopolos este Lead Farmacist și Manager Call Center în cadrul Telios Care și Membră a Colegiului Farmaciștilor Cluj. Este absolventă a Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. Datorită experienței bogate dobândite a reușit să-și dezvolte abilitățile de comunicare, relaționare, muncă în echipă și leadership, care au contribuit la dezvoltarea atât pe plan profesional, cât și personal. Experiența profesională se referă atât la farmacia comunitară, cât și la farmacia de spital (oncologie), precum și participarea la studii clinice.