Rezonanța Magnetică Nucleară (RMN, IRM)

SHARE

RMN (IRM) este o investigație performantă, care nu iradiază și oferă informații precise asupra diferitelor organe și țesuturi. Nu se efectuează la pacientele însărcinate, la cei cu pacemakere, proteze metalice sau alte implanturi metalice.

 

Ce este?

Este o metodă imagistică avansată, neinvazivă, neiradiantă, care utilizează un câmp magnetic care permite obținerea de imagini clare și detaliate ale țesuturilor moi (mușchi, oase, articulații) și diferitelor organe, putând face o bună diferență între țesutul bolnav și țesutul normal. De asemenea aduce informații și privitoare la funcția anumitor organe sau țesuturi, permițând detectarea precoce a unor afecțiuni oncologice și nu numai, alterarea funcției precedând de obicei modificările structurale. Până în prezent nu există dovezi ca ar putea avea efecte nocive asupra organismului.

MRI

 

Ce se poate investiga?

Această metodă se utilizează în neurologie, ortopedie, pediatrie, oncologie, permițând explorarea cu acuratețe a diferitelor segmente de corp (cap, torace, abdomen, pelvis).

  • RMN cerebral (la nivelul capului): pentru detectarea, stadializarea și stabilirea tipului accidentelor vasculare cerebrale (hemoragice sau ischemice), a diferitelor afecțiuni vasculare intracraniene (anevrisme, malformatii vasculare) detectarea infectiilor, a tumorilor cerebrale.
  • RMN de abdomen si pelvis – pt afecțiuni ale organelor interne de orice natură (traumatică, infecțioasă, tumorală, congenitală etc), în special la nivelul organelor parenchimatoase (solide) cum ar fi ficatul, pancreasul, splina, rinichii, organele genitale interne.
  • RMN musculo-scheletal- este cea mai buna metodă de investigare a leziunilor, tumorilor si modificarilor degenerative musculo-scheletale (cartilaje, meniscuri, ligamente, tendoane și structuri musculare, practic a întregului aparat locomotor); se diagnostichează cu precizie patologia sportivă (întinderi, rupturi, entorse, luxații, fracturi).
  • RMN de coloană vertebrală, permite depistarea precoce a afecțiunilor acesteia: modificari degenerative, hernii de disc, malformații și aduce informații asupra măduvei osoase.

Care sunt contraindicațiile?

  • nu se poate efectua la pacienții cu stimulator cardiac sau pacemaker
  • de evitat în primul trimestru de sarcină
  • RMN cu substanță de contrast este de evitat la pacienții cu insuficiență renală si reacții alergice majore
  • de evitat dacă există în corp obiecte sau reziduuri metalice fero-magnetice în urma unor proceduri chirurgicale, traumatisme sau tatuaje
  • majoritatea protezelor musculo-scheletale și a clipurilor chirurgicale folosite după anii 1980 sunt din titan și deci compatibile cu RMN
  • pentru lucrătorii în sudură, așchiere, șlefuire de metale, corpul poate conține șpanuri metalice care se pot supraîncălzi sau deplasa în timpul unui examen RMN; medicul radiolog va decide dacă investigația se poate face în condiții de siguranță
  • unele tatuaje corporale realizate pe bază de cerneluri cu plumb sau cu elemente metalice pot să se distorsioneze în timpul examinării RMN

Ce pregătire este necesară înainte de investigație?

  • pt a efectua RMN cu substanță de contrast intravenos este necesar sa se evalueze funcția renală prin determinarea valorilor ureei și creatininei printr-o probă de sânge; dacă valorile sunt crescute sau există anterior diagnosticul de insuficiență renală, nu se va administra substanța de contrast.
  • o alimentație mai ușoară în ziua premergătoare examinării și folosirea unor medicamente antibalonare în ziua investigației ajută la obținerea unor imagini mai bune la explorarea abdomenului.
  • înainte de a intra in spațiul destinat investigației, la vestiar, se vor păstra articolele sumare de îmbrăcăminte (tricou, chilot, șosete) care să nu conțină capse, nasturi metalici sau ornamente metalice. Se înlătură agrafele sau alte obiecte metalice. Se vor utiliza apoi halatul și papucii de unică folosință puși la dispoziție.

Ce presupune investigația?

Pacientul este întins pe spate (mai rar pe burtă) pe o masă culisantă, iar segmentul de corp examinat este acoperit de “manșoane” și plasat într-un tub deschis (care este centrul unui magnet puternic).

Pacientul este monitorizat prin videocamere și este auzit. La nevoie, în caz de claustrofobie sau stare de rău pacientul poate apăsa o pompiță pe care o ține în mână și va fi scos rapid din tub.

În timpul scanării se aud mai multe zgomote ca niște ciocănele cu un anumit ritm. Este bine să se mențină corpul nemișcat și să se respire liniștit. Tehnicianul poate solicita periodic să se inspire profund și să se țină aerul câteva secunde.