Febra: Când trebuie să acționăm?

SHARE

Măsurarea temperaturii corporale atunci când suntem bolnavi este un obicei adânc înrădăcinat pentru cei mai mulți oameni. Creșterea temperaturii apare de cele mai multe ori ca un răspuns al sistemului imunitar la o infecție, utilizarea drogurilor (metamfetamină) sau prin expunerea la temperaturi crescute ale mediului. Totodată, există și fluctuații ale temperaturii corpului. Temperatura normală este de 37°C +/- 0.5°C. Cea mai scăzută valoare a temperaturii este dimineața, pe când cea mai crescută valoare este seara.

Este important de reținut că temperatura corpului omenesc poate varia în funcție de locul în care este măsurată. Valoarea temperaturii măsurată intrarectal este mai mare decât la suprafața pielii (0.3-0.4°C). Măsurată sublingual sau axilar se poate aproxima temperatura reală a corpului, aceste metode având avantajul că sunt și mai convenabile.

Atunci când apare o infecție, „termostatul” organismului uman, localizat la nivelul hipotalamusului și care stabilește care e temperatura pe care corpul trebuie să și-o păstreze constant și continuu, este responsabil pentru creșterea temperaturii. Acesta este un mecanism de apărare care poate reduce multiplicarea unor germeni termo-sensibili ajutând astfel organismul să lupte împotriva progresiei bolii.

Ceea ce este important de reținut: pentru un adult, o temperatură de până la 39.4° C, nu este în general un motiv de alarmare, atâta timp cât nu este însoțită de unul sau mai multe simptome, care ar putea indica o infecție și care necesită un consult medical imediat:

  • Cefalee severă (durere de cap puternică)
  • Erupții cutanate, mai ales dacă tind să se agraveze
  • Fotosensibilitate
  • Torticolis și durere la aplecarea capului
  • Dezorientare, confuzie
  • Vărsături persistente
  • Dificultăți ale respirației și durere la nivelul pieptului
  • Durere abdominală sau la urinare
  • Convulsii

2750

Pentru bebeluși și copii, febra este un motiv de îngrijorare din cauza faptului că ei sunt mult mai vulnerabili la infecții, iar organismul lor nu este suficient de puternic pentru a lupta împotriva acestora. Este recomandat consultul medical pentru copiii care au febră dacă:

  • Sunt mai mici de 3 luni, iar temperatura măsurată la nivel intrarectal este de 38° C sau mai mare
  • Între 3 și 6 luni, temperatura intrarectală de până la 38.9° C și sunt neobișnuit de agitați, letargici sau au o stare de disconfort sau febra este mai mare de 38.9° C
  • Între 6 și 24 de luni, o temperatură măsurată intrarectal mai mare de 38.9° C, care persistă de mai mult de o zi, dar fără alte simptome. Dacă pe lângă această febră, copilul prezintă simptome de răceală, tuse sau diaree, este indicat un consult medical cât mai repede, în funcție de severitatea acestor simptome

Totodată, febra nu este un motiv de alarmare, atunci când copilul este receptiv, răspunde la stimulii din jur, reacționează la vocea mamei, bea suficiente lichide și se joacă.

În general, o temperatură mai mică de 39.4° C, nu este periculoasă în sine, ci reprezintă un mecanism de apărare și un răspuns natural al organismului în cazul unei infecții. Medicamentele antiinflamatoare (ibuprofen, naproxen) și paracetamolul (acetaminofen) sunt folosite ca antipiretice pentru diminuarea disconfortului cauzat de febră.

Dacă există vreun motiv de îngrijorare în legătură cu febră ridicată care este însoțită de oricare din simptomele discutate mai sus sau este vorba despre un bebeluș sau copil, luați legătura cu medicul cât mai repede. În schimb, atunci când este vorba despre o febră mică, poate este mai reconfortant să ne gândim că sistemul nostru imunitar lupta împotriva unei eventuale infecții tocmai prin creșterea temperaturii corpului, decât să recurgem imediat la medicația antipiretică, atât de cunoscută și larg utilizată azi.