Ce trebuie să știi despre îngrijirea tenului în sezonul cald

SHARE

Vara tenul are nevoie de o îngrijire suplimentară. Acest lucru se datorează căldurii, razelor UV, prafului, transpirației, care afectează pielea, având consecințe neplăcute pe termen lung. Îngrijirea corectă a tenului se face în funcție de tipul de ten.

Pentru a ne menține sănătatea pielii și a preveni îmbătrânirea prematură, este necesar să ții cont de câteva reguli simple.

 

Limitarea expunerii la soare

Primul pas pentru a preveni sau chiar a încetini îmbătrânirea pielii, este limitarea expunerii la soare. Expunerea la soare trebuie făcută cu moderație, pentru a putea beneficia de efectele favorabile ale razelor soarelui, dar și pentru a reduce efectele nefavorabile, care apar ca urmare a expunerii excesive. Este recomandat să evităm expunerea la soare între orele 11-16, atunci când radiațiile UV au o intensitate crescută. De asemenea, utilizarea fotoprotecției (prin aplicarea cremelor cu factor de protecție, dar și fotoprotecție mecanică), este necesară nu numai atunci când stai la plajă, ci și ori de câte ori ești expus razelor soarelui. 

 

Machiajul 

Ar fi de dorit ca pe perioada sezonului cald să nu folosești nici un fel de machiaj. Dacă totuși acest lucru nu este posibil, ar fi bine să aplici un machiaj lejer, care să reziste temperaturilor ridicate, fără să se „topească” și fără să încarce pielea. Este recomandat să folosești produse de calitate, cu textură lejeră, pe bază de apă. Sunt de evitat produsele grase, care pot să încarce tenul. De asemenea, ar fi bine ca produsele pe care le aplici, să fie cu factor de protecție solară. Altfel, va fi necesar să aplici o cremă hidratantă care să aibă factor de protecție solară. 

 

Curățarea feței sau demachierea

Praful și transpirația pot cauza erupții cutanate persoanelor cu tenul sensibil, dar totodată facilitează și apariția acneei. Curățarea tenului de două ori pe zi, dimineața și seara, este esențială pentru menținerea sănătății tenului. Demachierea are rolul de a îndepărta praful, impuritățile și celulele moarte de la nivelul epidermei și este necesar să se efectueze indiferent dacă a fost aplicat anterior un machiaj sau nu. Demachierea se face cu produse adaptate fiecărui tip de ten, iar dacă au fost utilizate produse rezistente la apă, atunci îndepărtarea acestora se va face cu produse special concepute în acest sens. 

 

kalos-skincare-jyKa0Ynxvow-unsplash

 

Hidratarea

Hidratarea tenului se face atât prin folosirea produselor care au acest efect, cât și prin consumul unei cantități suficiente de apă și prin consumul de fructe și legume proaspete. Cremele hidratante este recomandat să fie aplicate zilnic, după curățarea în prealabil a tenului. Este important să acorzi atenție și zonei din jurul ochilor și buzelor, care adesea sunt neglijate. Folosirea unui balsam de buze cu factor de protecție, va proteja buzele de razele soarelui și le va menține hidratate. Consumul unei cantități suficiente de lichide este recomandat pe tot parcursul anului, însă vara ar fi de dorit să consumăm peste 2 litri de lichide pe zi, pentru a preveni deshidratarea. Dacă ești consumator/toare de cafea, atunci este necesar să suplimentezi cantitatea de lichide pentru a compensa efectul diuretic al cafelei. De asemenea, și atunci când faci sport sau o activitate fizică intensă, este necesar să suplimentezi cantitatea de apă, pentru a compensa pierderea care are loc prin transpirație.

 

Alimentația 

Pe perioada sezonului cald este recomandat să avem un regim alimentar bogat în fructe și legume proaspete, alimente bogate în acizi grași Omega 3 (pește, fructe de mare, uleiul și semințele de in, nuci, soia etc) și carbohidrați integrali. În general mesele să nu fie prea consistente, adaptate sezonului cald. 

 

Somnul

Odihna suficientă este necesară nu numai pentru sănătatea pielii, ci și pentru menținerea sănătății în general. Nu există în acest moment nimic care să poată substitui lipsa suficientă a somnului, iar un somn insuficient sau neodihnitor vor avea efecte grave asupra organismului nostru pe termen lung. Durata de somn recomandată depinde de vârstă, de activitatea fizică și intelectuală, și nu ar trebui să fie sub 6-7 ore pe noapte. 

 

Frumusețea și sănătatea pielii sunt în strânsă legătură cu îngrijirea zilnică, dar și cu un stil de viață sănătos. Un stil de viață sănătos presupune o alimentație corectă, care să furnizeze aportul de nutrienți necesari, o hidratare corespunzătoare, dar și activitate fizică regulată și odihnă suficientă. Atunci când există un echilibru interior, acest lucru se reflectă asupra pielii noastre.