Prevenția și combaterea cancerelor genitale și de la nivelul sânului

SHARE

Prevenția joaca un rol determinant în apariția unor afecțiuni grave cum ar fi afecțiunile oncologice. Prin articolul de astăzi aducem în atenția dumneavoastră câteva dintre aceste afecțiuni, dar și modalități prin care se realizează prevenirea apariției acestora.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin:
• vaccinare
anti HPV și determinarea tulpinilor de HPV cu risc înalt oncogen, împreună cu
testul Babeș-Papanicolau.
Virusul HPV este responsabil pentru
apariția verucilor din zona genitală, dar anumite subtipuri determină, în timp, apariția cancerului de col, de vulvă, vagin, anus sau penis (la bărbați). Prevenția se realizează prin vaccinarea anti HPV, ca primă metodă de prevenție a cancerului de col uterin și este gratuită în România pentru copiii cu vârste intre 11 și 18 ani și compensata 50% pentru femeile cu vârste intre 19 și 45 ani.
Solicită acum medicului de familie sau ginecologului o rețetă compensată.

                   Prevenție și combaterea cancerelor genitale și de la nivelul sânului- blog

 

Atenție deosebită!!!
Orice
sângerare apărută în perioada de menopauză trebuie determine prezentarea de urgență la un medic ginecolog pentru investigații.


Sânul - modalități de prevenire a afecțiunilor ce ar putea să apară la acest nivel
După vârsta de 40 ani , este obligatorie efectuarea unei mamografii o data la 2 ani.
• Persoanele cu risc crescut (
antecedente de cancer de sân/ovar în familie, antecedente personale de cancer de sân, radioterapie mediastinală în antecedente, purtătorii unor mutații genetice) au indicație de screening prin ecografie/mamografie/RMN la nivelul sânilor mai devreme de 40 ani, în mod indivizualizat.

 

Uterul, ovarele și anexele - prevenție
Consultul ginecologic periodic (
cel puțin o dată pe an), precum și efectuarea unei ecografii transvaginale contribuie semnificativ la depistarea unor eventuale patologii la acest nivel.

În oricare din situațiile de mai sus, apelarea din timp la specialist, precum și cunoașterea timpurie, ajută la prevenirea apariției unor afecțiuni grave sau limitează efectele nedorite ale unei afecțiuni existente asupra calității vieții dumneavoastră.


Pentru a rămâne sănătoși și pentru a combate orice risc, apelați la specialiști, informați-vă din surse sigure și practicați prevenția.