Pe măsură ce vremea călduroasă își face simțită prezența, activitățile în aer liber pot deveni o provocare. Când sistemul de răcire al organismului este pe deplin pus în funcțiune se întâmplă câteva lucruri interesante:
Când umiditatea mediului înconjurător este crescută, transpirația rezultată este mai dificil să se evapore, prin urmare procesul de răcire al organismului este îngreunat. Pe de alta parte, când aerul este uscat, transpirația se evaporă atât de repede, încât există șansa să devenim deshidratați, dacă nu consumăm în mod corespunzător lichide.
Prin urmare, temperaturile crescute (împreună cu umiditatea) pot influența ritmul cardiac, echilibrul hidroelectrolitic, și ritmul de eliberare a căldurii în repaus. Căldura ne influențează și mai mult atunci când facem exerciții fizice care antrenează musculatura, prin producere de căldură care solicită capacitatea de pompare a inimii.
Cum facem sport pe timp de caniculă?
În primul rând, veți observa că oboseala survine mult mai repede și de multe ori nu ajungeți la intensitatea obișnuită a antrenamentului. De aceea, de multe ori unii alergători nu concurează pe timp de caniculă, tocmai pentru că randamentul obținut nu este atât de bun pe timp de vreme călduroasă. Continuând antrenamentul în aceste condiții riscați să vă epuizați, să vă deshidratați sau chiar să suferiți un accident vascular din cauza căldurii.
Câteva sfaturi vă pot fi utile:
Temperaturile crescute ne afectează cu atât mai mult în timpul sportului, când aparatul cardiac este solicitat în mod suplimentar.
Organismul nostru se poate adapta la temperaturi mai ridicate, în timpul sportului, prin producerea de globule roșii care îmbunătățesc capacitatea de transmitere a oxigenului prin sânge și va optimiza transpirația, prin reducerea conținutului de sare. Deci, dacă veți începe să faceți sport atunci când este cald afară, cu timpul corpul dumneavoastră se va adapta acestor condiții de temperatură, pentru a vă simți confortabil.
Totuși, este important de reținut că consumul adecvat de lichide, adaptat condițiilor de temperatură, înainte și după sport, rămâne obligatoriu.