Wellness
Cum facem sport pe timp de caniculă
Pe măsură ce vremea călduroasă își face simțită prezența, activitățile în aer liber pot deveni o provocare. Când sistemul de răcire al organismului este pe deplin pus în funcțiune se întâmplă câteva lucruri interesante:
- Glandele noastre sudoripare pot produce între 2 și 4 litri de lichid/oră. Pe măsură ce transpirația se evaporă se produce și efectul de răcire al organismului.
- Venele se dilată în încercarea de a se apropia cât mai mult de pielea mai rece. Poate că ați observat că atunci când faceți sport, vă înroșiți la față, în mare parte datorită efectului de dilatare. Arterele și capilarele de asemenea furnizează glandelor sudoripare sânge, iar partea lichidă a acestuia (plasma) este mai apoi transformată în transpirație.
- Ritmul cardiac poate crește pentru a satisface cererea glandelor sudoripare și continuă să crească pe măsură ce devenim deshidratați.
- Eliberăm căldură de pe suprafața corpului, pe măsură ce energia trece dinspre interiorul corpului spre aerul înconjurător.
Când umiditatea mediului înconjurător este crescută, transpirația rezultată este mai dificil să se evapore, prin urmare procesul de răcire al organismului este îngreunat. Pe de alta parte, când aerul este uscat, transpirația se evaporă atât de repede, încât există șansa să devenim deshidratați, dacă nu consumăm în mod corespunzător lichide.
Prin urmare, temperaturile crescute (împreună cu umiditatea) pot influența ritmul cardiac, echilibrul hidroelectrolitic, și ritmul de eliberare a căldurii în repaus. Căldura ne influențează și mai mult atunci când facem exerciții fizice care antrenează musculatura, prin producere de căldură care solicită capacitatea de pompare a inimii.
Cum facem sport pe timp de caniculă?
În primul rând, veți observa că oboseala survine mult mai repede și de multe ori nu ajungeți la intensitatea obișnuită a antrenamentului. De aceea, de multe ori unii alergători nu concurează pe timp de caniculă, tocmai pentru că randamentul obținut nu este atât de bun pe timp de vreme călduroasă. Continuând antrenamentul în aceste condiții riscați să vă epuizați, să vă deshidratați sau chiar să suferiți un accident vascular din cauza căldurii.
Câteva sfaturi vă pot fi utile:
- Purtați haine albe sau deschise la culoare
- Nu alergați sau pedalați bicicleta pe asfalt, temperaturile de la nivelul acestuia fiind cu mult crescute. Încercați mai degrabă să folosiți zonele în care este umbră pentru aceste activități
- Consumați multe lichide înainte de a face sport pentru a nu risca să fiți deshidratați în timpul activităților
- Încercați să compensați pierderea lichidelor cu un aport suficient de lichide
- Evitați să faceți sport la ora prânzului, când este cel mai cald. Este recomandat să faceți sport dimineața, când este mai răcoare
- „Ascultați-vă” propriul corp și încercați mai degrabă să vă adaptați condițiilor de temperatură, decât să mențineți același ritm intens avut în timpul temperaturilor mai scăzute
Temperaturile crescute ne afectează cu atât mai mult în timpul sportului, când aparatul cardiac este solicitat în mod suplimentar.
Organismul nostru se poate adapta la temperaturi mai ridicate, în timpul sportului, prin producerea de globule roșii care îmbunătățesc capacitatea de transmitere a oxigenului prin sânge și va optimiza transpirația, prin reducerea conținutului de sare. Deci, dacă veți începe să faceți sport atunci când este cald afară, cu timpul corpul dumneavoastră se va adapta acestor condiții de temperatură, pentru a vă simți confortabil.
Totuși, este important de reținut că consumul adecvat de lichide, adaptat condițiilor de temperatură, înainte și după sport, rămâne obligatoriu.
Farm. Adina Raftopolos
Adina Raftopolos este Lead Farmacist și Manager Call Center în cadrul Telios Care și Membră a Colegiului Farmaciștilor Cluj. Este absolventă a Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. Datorită experienței bogate dobândite a reușit să-și dezvolte abilitățile de comunicare, relaționare, muncă în echipă și leadership, care au contribuit la dezvoltarea atât pe plan profesional, cât și personal. Experiența profesională se referă atât la farmacia comunitară, cât și la farmacia de spital (oncologie), precum și participarea la studii clinice.