COVID-19
Ce trebuie să știm despre siguranța vaccinului COVID-19
După cum majoritatea dintre noi știm, campania de vaccinare împotriva COVID-19 a început în România pe 27 decembrie, iar primii imunizați sunt medicii și asistenții medicali din prima linie și lucrătorii sociali. Autoritățile se așteaptă ca această primă etapă să se încheie până la începutul lunii februarie, urmată de etapa a doua, pentru populația cu grad de risc și lucrători din domenii-cheie și în final, etapa a treia, pentru populația generală.
Aceasta este o veste fantastică, care ne dă speranța că sfârșitul acestei pandemii este tot mai aproape. Din păcate, mai avem de parcurs o parte din drum până să ajungem să vedem lumina de la capătul tunelului.
Un exemplu îl reprezintă nouă variantă de tulpină din Marea Britanie care deși nu pare să prezinte simptome mai grave, pare a fi mai contagioasă, ceea ce face mai important ca niciodată să continuăm practicile noastre pentru a reduce răspândirea acestei infecții. Experții în boli infecțioase consideră că vaccinul va rămâne eficient împotriva acestei noi variante de tulpini, deoarece nu pare să se fi schimbat suficient pentru a face vaccinul mai puțin eficient.
Există însă un anumit scepticism cu privire la vaccin pentru unii cetățeni, motiv pentru care ne-am propus să răspundem la unele din întrebările esențiale despre vaccinuri, începând cu câteva informații de bază.
Cum luptă sistemul imunitar împotriva infecțiilor precum COVID-19?
Pentru a înțelege cum funcționează un vaccin, ajută în primul rând să înțelegem modul în care corpul nostru luptă cu o infecție. Când un virus intră în corp, acesta invadează celulele și le preia pentru a se multiplica. Sistemul nostru imunitar folosește apoi câteva instrumente diferite pentru a combate virusul invadator.
Celulele albe din sânge sunt principalii apărători împotriva infecției. Unele celule albe înghit și digeră germenii. Acest lucru lasă în urmă mici părți ale virusului pe care alte celule albe le pot folosi pentru a identifica virusul și a-l ataca în alte moduri, inclusiv producerea de anticorpi pentru combaterea acestuia.
Prima dată când te infectezi cu un virus, poate dura câteva zile sau chiar săptămâni pentru ca acest sistem să funcționeze, dar anticorpii rămân în corpul tău pentru a te proteja împotriva virusului în viitor. Există, de asemenea, globule speciale care își amintesc infecția și vor începe să producă mai mulți anticorpi dacă o vor recunoaște din nou.
Cum funcționează vaccinurile?
Multe vaccinuri introduc fie un germen slăbit, fie un germen ucis în corpul nostru pentru a declanșa un răspuns imun. Corpul nostru recunoaște germenul ca străin și începe procesul de producere a anticorpilor împotriva acestuia.
Vaccinul împotriva COVID-19 este un nou vaccin de tip Acid Ribonucleic mesager sau ARNm. Aceste vaccinuri oferă instrucțiuni pentru ca celulele noastre să producă o bucată inofensivă din virus. Această bucată inofensivă a virusului declanșează apoi sistemul nostru imunitar să înceapă răspunsul imun și să producă anticorpi.
A fost vaccinul COVID-19 dezvoltat prea repede pentru a fi sigur?
Poate părea că acest lucru s-a făcut rapid, dar tehnica de fabricare a vaccinurilor ARNm a fost dezvoltată de-a lungul mai multor ani. Primul om de știință a venit cu ideea în 1990, iar tehnica a fost perfecționată de mulți oameni de știință pe parcursul ultimilor 30 de ani. Odată cu apariția COVID-19, tot ce aveau nevoie era să identifice piesa inofensivă a virusului pentru a declanșa răspunsul imun și vaccinul putea fi făcut rapid. Studiile clinice au fost efectuate ca și studiile clinice obișnuite, cu mai mult de 100.000 de voluntari.
Procesele guvernamentale pentru aprobarea vaccinului au fost scurtate, dar nu au sacrificat siguranța. Vaccinurile cu ARNm sunt menținute la aceleași standarde riguroase de siguranță și eficacitate ca și toate celelalte tipuri de vaccinuri din Europa. Făcând acest lucru o prioritate, comitete consultative și oameni de știință au fost aduși împreună pentru a revizui toate datele atât privind eficacitatea, cât și siguranța vaccinului. Acest proces a fost accelerat din cauza nevoii uriașe de vaccinuri ca unul dintre numeroasele instrumente care ne ajută în lupta împotriva acestei pandemii.
Câteva aspecte despre vaccinul COVID-19
- Deoarece nu utilizează virusul viu, nu pot da cuiva COVID-19.
- Vaccinul nu afectează sau interacționează cu propriul nostru ADN în niciun fel.
- Vaccinul Pfizer-BioNTech administrat în România este eficient în proporție de 94-95% în prevenirea infectării cu COVID-19 în comunitate.
- Vaccinuri se administrează în două doze. Prima doză începe să construiască protecție. O a doua doză câteva săptămâni mai târziu este necesară pentru a obține cea mai mare protecție (95%).
- Este nevoie ca cel puțin 60-70% din populație să fie vaccinată pentru a deveni imuni la COVID-19 înainte ca viața să înceapă să revină la normal.
- Oferta de vaccin va crește în săptămânile și lunile următoare. Acest lucru se datorează faptului că producția continuă într-un ritm rapid. Există, de asemenea, alte vaccinuri în studiile clinice care pot fi aprobate în viitorul apropiat.
- Costul nu este un obstacol în calea administrării vaccinului COVID-19. Conform strategiei pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în România vaccinarea este gratuită.
Ce efecte secundare ar putea avea?
Vaccinurile pot avea efecte secundare, dintre care majoritatea sunt minore. Acesta este un semn normal că sistemul nostru imunitar răspunde așa cum ar trebui. Efectele secundare vor dura în general 1-2 zile și pot fi:
- Durere și / sau roșeață la locul injecției
- Febra mică
- Dureri musculare
- Oboseală
Dezinformarea cu privire la vaccinare este tot mai prezentă
Multe persoane ezită să primească vaccinuri în general și în special vaccinurile COVID-19. Din păcate există multă dezinformare despre vaccinuri pe diferite forme de mass-media, multe venind din surse nesigure. În luarea deciziei fiecăruia de a ne vaccina împotriva COVID-19 trebuie să ne informăm din surse de oficiale, cu informații de încredere și de bună calitate înainte de a lua această decizie importantă.
În acest scop, am asamblat mai jos câteva din sursele disponibile pentru o informare corectă:
- Platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19: https://vaccinare-covid.gov.ro/
- Ministerul Sănătății: http://desprevaccin.ro/
- Comisia Europeană: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans_ro#informaii-despre-vaccinare-n-ue
Între timp, este important să nu uităm acele practici despre care știm că vor scădea răspândirea virusului, care includ purtarea măștii, păstrarea distanței de minim 2 metri față de ceilalți în public, evitarea adunărilor interioare și evitarea adunărilor mari în aer liber. Pentru a ne menține sistemul imunitar funcțional, trebuie să ne asigurăm că ne menținem rutina obișnuită de exerciții fizice și că avem o dietă sănătoasă.
Text adaptat după eDocAmerica.com, partner Telios Care.
Echipa medicală Telios Care
Echipa medicală Telios Care este formată din medici, asistenți și specialiști din peste 21 de specialități medicale și non-medicale. Împreună, oferă consiliere medicală de cea mai bună calitate pentru peste 75.000 de beneficiari din toată țara.