Odată ce afli că ești însărcinată, este posibil să ai o sumedenie de întrebări în privința alimentației: cum arată o dietă echilibrată în această perioadă, ce pot să mănânc, ce să evit, care sunt cantitățile recomandate etc.
Sarcina este un moment emoționant în viața oricărei femei, iar alimentația are un rol fundamental. Pentru a obține o alimentație de calitate, atât pentru viitoarea mămică cât și pentru făt, rămân valabile aceleași principii de bază ale unei diete sănătoase (fructe, legume, proteine slabe, cereale integrale). Există însă câteva alimente și băuturi care ar trebui evitate; despre ele vom discuta în acest articol.
Ce ar trebui să mănânci în timpul sarcinii?
Fructele și legumele oferă nutrienți care nu se găsesc în alte alimente, deci acesta poate fi un bun început. De asemenea, cel mai probabil medicul îți va prescrie vitamine prenatale. Este important să le iei, însă ele nu înlocuiesc o dietă bogată în nutrienți. Se recomandă consumul zilnic de fructe și legume, porția indicată de specialiști fiind de 2 cești de fructe și 2.5 - 3 de legume.
Fructele și legumele oferă vitamine, minerale și fibre, precum și alți fitonutrienți. Fitonutrienții sunt prezenți în anumite fructe, legume și cereale și au multiple beneficii asupra sănătății. Există mai mult de 25.000 de fitonutrienți găsiți în alimentele vegetale, inclusiv antioxidanții.
Alte surse de fitonutrienți sunt cerealele integrale, nucile și fasolea. Este posibil să auzi despre diete care recomandă evitarea sau limitarea carbohidraților, însă aceste alimente (inclusiv fasolea și cerealele integrale) sunt principala sursă de energie a organismului. De asemenea, oferă fier, vitamine din complexul B, fibre și unele proteine, de care fătul în curs de dezvoltare are nevoie. Fierul ajută la transportarea oxigenului la făt, dar și la mușchi și contribuie la prevenirea oboselii, slăbiciunii, depresiei și iritabilității.
Calciul este un alt nutrient la care trebuie să fim atenți. Vei avea nevoie de cel puțin 1.000 de miligrame de calciu zilnic, iar dacă dieta ta nu oferă acest lucru, corpul tău îl atrage din oase. Patru porții pe zi de lapte, brânză sau iaurt vor furniza acest lucru. (Exemplu: o porție poate însemna 200 ml lapte sau 150 g iaurt sau 25 g brânzeturi.) Calciul este conținut în legume cu frunze verzi, fructe de mare, fasole și mazăre uscată. Dacă preferi un lapte fără lactoză, este bine să verifici valorile nutriționale de pe ambalaj pentru a vedea cât de mult calciu conține. Pentru că organismul nu poate absorbi prea mult calciu deodată este bine ca aportul calciului să fie fracționat, să fie consumat pe tot parcursul zilei. Astfel la micul dejun putem consuma un iaurt, la prânz brânzeturi și seara, un pahar cu lapte.
Dacă nu ești obișnuită să mănânci unele dintre aceste alimente sănătoase, încercă să cauți diferite modalități de a le prepara. Există multe resurse disponibile pentru rețete. În plus, poți discuta cu un medic nutriționist pentru un plan alimentar.
Ce alimente sau băuturi ar trebui să eviți în timpul sarcinii?
Iată câteva alimente de consumat în cantitate limitată sau de evitat:
Fiecare sarcină este unică, de aceea este bine să iei legătura cu medicul pentru eventuale modificări de dietă. Suntem aici să ajutăm.
Text adaptat după eDocAmerica.com, partener Telios Care.