Importanța efectuării testului Babeș-Papanicolau

SHARE

 

Testul Babeș-Papanicolau este un test screening utilizat pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin și a leziunilor precanceroase. Este o investigație ieftină, nedureroasă, neinvazivă care trebuie efectuată de rutină în cadrul consultului ginecologic.

 

Ce este testul Babeș-Papanicoalu?

Testul Babeș-Papanicolau sau examenul citologic de la nivelul colului uterin, este o examinare de mare utilitate practică în specialitatea de ginecologie, care ar trebui să fie o rutină în cadrul fiecărui consult ginecologic. Această investigație este de mare ajutor în depistarea precoce a cancerului de col uterin, dar și a leziunilor precanceroase care se pot dezvolta la nivel cervical.

Cancerul de col uterin este unul dintre cele mai frecvente cancere genitale la femei, situându-se pe locul 2 după cancerul mamar. Acesta poate fi prevenit sau poate fi tratat dacă sunt descoperite precoce aceste leziuni.

Primul examen citologic a fost efectuat de Aurel Babeș în 1926, apoi Georgios Nicholas Papanikolaou l-a standardizat în cinci clase, în funcție de severitatea leziunilor.

În afară de realizarea screening-ului pentru cancerul de col uterin, acest test are avantajul depistării leziunilor inflamatorii ale colului uterin, diagnosticării anumitor infecții și depistarea prezenței infecției cu Virusul Papilloma Uman. În urma acestei investigații, pacienta beneficiază de managementul corespunzător al acestor patologii.hpv free women

 

În ce constă această investigație?

Testul Babeș-Papanicolau se efectuează în cadrul consultului ginecologic, de regulă, dar poate fi efectuat și de către medicul de familie. Investigația constă în recoltarea secreției de la nivelul colului uterin cu ajutorul unei periuțe sau spatule și trimiterea acesteia la laboratorul de histopatologie, după ce este fixată pe o lamă de microscop.

 

Colul uterin este un organ ușor de investigat clinic și paraclinic, prin intermediul consultului ginecologic. Ținând cont că majoritatea leziunilor precanceroase sau neoplazice apar la nivelul joncțiunii scuamo-cilindrice a colului uterin (joncțiunea dintre exocol și endocol), diagnosticul precoce al cancerului la acest nivel ar trebui sa fie facil, dacă femeile efectuează examinarea ginecologică periodică. Ținând cont de acestea, testul PAP este o metodă inofensivă, ieftină, rapidă, nedureroasă, ușor de efectuat.

 

Recoltarea trebuie să aibă loc într-un mediu discret, confortabil, de preferat într-un cabinet ginecologic. Înainte de a efectua examenul citologic, femeia trebuie informată cu privire la procedură, la utilitatea ei și asupra posibilității necesității unei noi recoltări în caz de rezultat anormal sau nesatisfăcător. Informarea este bine de efectuat cu ajutorul unui material vizual, pliante sau mulaje, pentru a fi pe înțelesul pacientei. Aceasta trebuie să își exprime acordul informat în scris înainte de recoltare.

După informarea pacientei și obținerea acordului, aceasta este invitată să se așeze pe masă în poziție ginecologică. Se expune colul uterin cu ajutorul unui specul sau valvelor de dimensiunea potrivită, încălzite la temperatura corpului. După vizualizarea corespunzătoare a colului se recoltează secreția cervicală cu ajutorul unei periuțe sau spatule de lemn sau plastic. Este importantă urmărirea cazurilor pozitive, în principal comunicarea rezultatelor direct persoanei implicate și, în principal, urmărirea rezolvării cazurilor, pentru a nu fi evitat tratamentul corespunzător și dezvoltarea ulterioară a cancerului invaziv.

 

Factori care pot să influențeze rezultatul

Calitatea probei poate fi influențată negativ de:

  • sângerarea vaginală
  • inflamația/infecția locală
  • sarcină
  • utilizarea de medicamente vaginale
  • radioterapie
  • contact sexual în ultimele 24 ore.

Un rezultat corect necesită, de asemenea, respectarea unor condiții ce țin de recoltare, de instrumentar și de interpretarea datelor.

 

Cum se interpretează rezultatul?

Interpretarea rezultatelor trebuie efectuată de către medicul ginecolog.

Clasificare după sistemul Papanicolau cuprinde 5 clase:

  • clasa I-a: citologie normală

  • clasa a II-a: citologie atipică, fără semne de malignitate, deseori necesită tratamentul inflamației locale

  • clasa a III-a: celule sugerează malignitatea, fără ca aceasta să fie evidentă – necesită investigații suplimentare: tipizare ADN-HPV, colposcopie, repetare PAP după tratament sau biopsie

  • clasa a IV-a: celule susținând cu mare probabilitate malignitatea – necesită examen biopsic

  • clasa a V-a: citologie sigur malignă - necesită biopsie de confirmare.

Cine trebuie să efectueze acest test?

Testul Babeș-Papanicolau este utilizat ca și test screening care se aplică populației feminine sănătoase, pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin sau a leziunilor precanceroase.

Obiectivele acestui screening sunt: depistarea leziunilor precanceroase sau a cancerului cervical în stadii cât mai precoce, aplicarea unui management corespunzător pentru împiedicarea apariției formelor invazive, informarea populației sănătoase privind utilizarea programelor de screening.

 

Programul Național de Screening al Cancerului de Col Uterin utilizează examenul citologic Babeș-Papanicolau și a fost introdus de Ministerul Sănătății din România în august 2012 pentru populația feminină cu vârsta între 25-64 ani. Dar acest test este recomandat a se efectua de rutină, de către fiecare femeie după începerea vieții sexuale.

 

Semne de alarmă care necesită consult ginecologic și testare imediată:

  • sângerarea vaginală anormală: sângerări apărute după contactul sexual, sângerări intermenstruale, menstruație care se prelungește mai mult de 7 - 8 zile, excesivă cantitativ, sângerare uterină total neregulată ca frecvență și durată sau sângerări post-menopauzale

  • scurgere vaginală sau leucoree urât mirositoare, fetidă sau sangvinolentă

  • durere pelvină sau dureri în timpul contactului sexual.

Acordă-ți un minut pentru sănătatea ta. Testează-te!