Cum să mâncăm ca să nu ne îngrășăm de sărbători

SHARE

În această perioadă, sunt multe tentații care ne împiedică să gândim limpede când vine vorba de a mânca sănătos. E foarte ușor să te lasi purtat de val, odată cuprins de magia sărbătorilor de iarnă. De aceea este și foarte ușor să cântărim mai mult cu câteva kilograme după trecerea sărbătorilor, prin adăugarea zilnică a câte 250-300 calorii.

Multe din bunătățile care fac deliciul acestor sărbători conțin un surplus de calorii într-o porție obișnuită. Și chiar dacă câteva kilograme în plus nu sunt multe, pentru mulți oameni va fi dificil să scape de ele după sărbători.

Făcând alegerile culinare potrivite în această perioadă, vom rămâne sănătoși, totodată ne vom simți mai puțin vinovați în privința mâncării și nici nu vom cântări mai mult la sfârșitul acestei perioade.

Iată câteva sugestii sănătoase:

Gândiți-vă înainte să mâncați

„Planificarea” mâncării poate face diferența. Nu mâncați din tot ce găsiți pe masa pregatită pentru sărbători. Mai întâi plimbați-vă în jurul mesei pentru a vedea felurile de mâncare care sunt servite și mai apoi decideți-vă asupra acelor mâncăruri care merită aportul caloric, iar pe celelalte lăsați-le deoparte!

Fiți sociabili de sărbători

Acordați mai mult timp vizitelor și întâlnirilor cu prietenii și familia. Conversațiile lungi și momentele agreabile petrecute alături de aceștia, vor fi utile pentru ca organismul să realizeze că sunteți deja sătul și că nu mai este necesar să mâncați, iar când mâncați, încercați să mâncați încet. Creierului uman îi ia câteva minute să primească de la stomac semnalul că este sătul.

Alegeți o farfurie mai mică

O farfurie mai mică poate părea mai plină, iar aceasta este o metodă foarte bună de a „păcăli” creierul, care chiar funcționează.

Stați departe de zona mesei

După ce v-ați umplut farfuria, nu mai petreceți timp suplimentar în preajma mâncării. Stând mai departe de zona în care se mănâncă, e mai greu să ciuguliți câte ceva în mod inconștient și în acest fel mâncatul devine mai mult o alegere conștientă.

 

photo-1544799268-71d6d2007972

Consumați legume și fructe

Nu ignorați fructele și legumele, vă veți putea bucura de mai multe alimente pentru același aport caloric. Și în plus, daca le consumați înainte de masă, nu există șansa să exagerați mâncând alimente bogate în calorii.

Mâncați înainte de a merge la o petrecere

Înainte de a merge la o petrecere, luați o mică gustare cu conținut proteic și carbohidrați complecși. Acest lucru vă va ajuta să evitați consumul alimentelor nesănătoase.

Atenție la băuturile consumate

Consumați cu moderație cocktailurile fiindcă au un conținut ridicat de calorii. Consumul de alcool pe stomacul gol poate determina creșterea apetitului. De aceea nu consumați alcool decât după ce ați luat o gustare, iar între diferitele băuturi consumate, strecurați și câte un pahar cu apă.

Dansați și faceți plimbări

Dansatul e o metodă foarte bună de a arde calorii. Profitați de orice ocazie pentru a dansa, mai ales dacă sunteți la o petrecere, dar nu numai. Dacă nu aveți ocazia să dansați, puteți face plimbări alături de prieteni.

Gătiți cât mai sănătos

Atunci când pregătiți mâncarea, încercați să gătiți rețete la care să folosiți mai puțin zahăr și cât mai puține grăsimi. Puteți înlocui uleiul de floarea soarelui cu uleiul de măsline sau de rapiță. Limitați consumul cărnii de porc și înlocuiți-o cu carne de pui sau pește. Atenție și la modul în care se prepară mâncărurile, pentru a păstra cât mai mult din nutrienți.

Bucurați-vă alături de cei dragi

Încercați în perioada sărbătorilor să petreceți cât mai mult timp cu cei dragi și cu prietenii și să vă gândiți mai puțin la mâncare în această perioadă. În felul acesta, vă puteți bucura mai mult de tot ceea ce înseamnă magia sărbătorilor.

E în regulă ca din când în când să vă răsfățați cu bunătăți sau să mâncați mai mult, mai ales în perioada sărbătorilor, atâta timp cât aceste ocazii reprezintă excepția și nu regula după care vă ghidați în mod normal.

Încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus și în felul acesta nu va trebui să adăugați și slăbitul pe lista de obiective de Anul Nou.