Controlul hipertensiunii arteriale

SHARE

Momentul în care tratamentul hipertensiunii arteriale ar trebui inițiat este controversat în prezent. Unele surse spun că ar trebui atunci când tensiunea arterială e mai mare decât 140/90, în timp ce altele iau ca valoare de referință 130/80. Prezența altor comorbidități este de asemenea un aspect important în inițierea tratamentului, datorită potențialelor riscuri pe care le implică (AVC, afecțiuni renale și cardiovasculare).

Asociația Medicilor de Familie (AAFP) nu este de acord cu noile protocoale ale Asociației Americane a bolilor de inimă (AHA) și Colegiului American de Cardiologie (ACC), care recomandă începerea tratamentului la o tensiune arterială mai mică de 130/80. AAFP reprezintă majoritatea medicilor de familie din America (aproximativ 129000 dintre ei), în timp ce ACC reprezintă majoritatea cardiologilor (49000).

Conform AHA, dacă ne raportăm la pragul inferior de referință, ar rezulta ca 46% din populația adultă din SUA este hipertensivă, în timp ce conform pragului inferior anterior, procentul s-ar reduce la 32%. Schimbarea valorilor de referință ale hipertensiunii arteriale are drept consecință încadrarea unui surplus de 42 milioane de americani în această categorie, iar acest lucru ar trebui să se facă ținând cont de raportul beneficiu/risc.

jesse-orrico-Us3AQvyOP-o-unsplash

Problema care se impune este că deși există dovezi ale unor beneficii (afectare cardiovasculară redusă atunci când tratamentul este inițiat devreme) potențialele riscuri sunt mai puțin clare. Tocmai din acest motiv, AAFP nu sprijină această modificare, recomandând ca inițierea tratamentului să fie o decizie luată punctual și de comun acord între medic și pacient.

Din experiența medicilor, supramedicația are ca efect slăbiciunea, mai ales pe măsură ce îmbătrânim. Pacienții se pot simți slăbiți atunci când tensiunea lor arterială scade prea mult, iar câteodată efortul depus pentru a menține tensiunea în parametrii normali, nu face decât să suprasolicite organismul, fapt care adesea duce la accidente (căzături în special). Aceste căzături pot avea consecințe grave pentru pacienții care folosesc anticoagulante precum warfarina, acidul acetil salicilic (aspirina), dabigatran (Pradaxa), apixaban (Eliquis), rivaroxaban (Xarelto), care pot sângera abundent, chiar și la nivel cerebral, fapt care le poate pune viața în pericol.

Așadar, înainte de a decide începerea tratamentului pentru hipertensiunea arterială, iată câteva aspecte care merită luate în considerare:

1. Acuratețea diagnosticului de hipertensiune arterială

O tensiune marită măsurată în cabinetul medicului, când poate ați fost agitat sau nervos, nu înseamnă neapărat ca sunteți hipertensiv. Pentru o cât mai mare exactitate, se recomandă ca tensiunea arterială să fie măsurată acasă, atunci cand sunteți liniștit și relaxat, în mai multe zile, plus o vizită la cardiolog, care vă poate face investigații suplimentare pentru a vă diagnostica corect.

2. Este suficient un regim de viață sănătos pentru a scădea tensiunea arterială?

Scăderea în greutate, exercițiile fizice regulate, un regim hiposodat, pot în unele cazuri să ajute la scăderea tensiunii arteriale, chiar până la a suprima nevoia de medicație.

3. Scăderea în greutate

Chiar și pierderea a cinci kilograme poate să fie suficientă pentru scăderea tensiunii.

4. Există un risc crescut pentru căzături

Dacă suferiți de neuropatie, dacă sunteți slăbit sau predispus la căzături, datorită locului de muncă sau din alte motive, atunci există o posibilitate mai mare ca acest lucru să se întâmple.

5. Urmați un tratament cu anticoagulante

Acest lucru mărește considerabil potențialul de vătămare corporală în urma unei căzături sau a unui eveniment neașteptat.

 

Deshidratarea, pe fondul unei boli sau ca atare, pentru persoanele hipertensive care urmează un tratament în acest sens, poate fi periculoasă datorită hipotensiunii rezultate și care poate fi potențial fatală.

Deși controlul hipertensiunii arteriale este foarte important, supramedicația nu aduce cu sine stabilizarea tensiunii, ci din contră, poate avea efecte nedorite. Un regim de viață echilibrat, cu o alimentație corespunzătoare, exerciții fizice și tratament medicamentos, în cazurile în care acesta este necesar, sunt cheia pentru o viață armonioasă în cazul în care suferiți de hipertensiune arterială.