7 moduri de a face mișcare în sezonul rece

SHARE

Este ușor să ieșim afară și să facem sport când soarele strălucește și afară este cald. Dar ce facem când vin zilele reci, gri și întunecate ale iernii, când am prefera să petrecem timp pe canapea mai degrabă decât să ne mișcăm?

Activitatea fizică este una dintre cele mai bune moduri de a ne îmbunătăți sănătatea fizică și mentală. Sportul regulat scade tensiunea arterială, scade riscul de diabet de tip 2, întărește oasele și mușchii, menține sau scade greutatea și reduce anxietatea.

Dar cu multe săli de fitness închise sau cu capacitate redusă, ce putem face? 

Pregătindu-ne și planificând, cu siguranță putem să ne menținem în formă în sezonul rece, până se întoarce primăvara.

 

miscare-iarna

 

1. Mersul pe jos

Când permite vremea, programează câteva minute sau ore pentru a ieși afară și a te bucura de natură. Oricât de simplă ar părea, o plimbare în cartier sau în parcul cel mai apropiat, are efecte benefice. Dacă îți place să petreci mult timp în natură, drumețiile în păduri sau munți s-ar putea să fie mai potrivite pentru tine.

Dacă totuși nu găsești loc în agenda ta pentru plimbări, există un mod mai simplu de a integra mersul pe jos în rutina ta. Renunță la mașină atunci când mergi la cumpărături: poți merge pe jos sau dacă magazinul este prea departe de unde locuiești, ia transportul în comun.

 

2. Antrenamentele de forță  

Acest tip de antrenamente are numeroase beneficii: devii mai puternic, creșterea masei musculare crește numărul de calorii arse în stare de repaus, îți poate crește stima de sine și multe altele. 

Dar ce sunt antrenamente de forță? Sunt ceea ce este numit comun „mersul la sală”, însă exercițiile pot fi realizate de oriunde pentru că nu este mereu nevoie de greutăți pentru a le realiza. Se poate folosi doar greutatea corpului (flotări, genuflexiuni, plank, fandări etc), așadar nici nu este nevoie să ai echipament ca să faci antrenamente de forță. 

Dacă alegi să mergi la sala de fitness, este recomandat să ai un antrenor, mai ales dacă ești la început. Este foarte important să realizezi corect exercițiile, mai ales cele cu greutăți la aparate de fitness, pentru a evita accidentările.

Antrenamentelele sunt disponibile și de acasă. În cazul în care sala nu este pentru tine, există diferite opțiuni dintre care poți alege. Antrenori postează videoclipuri de Youtube, organizează antrenamente live pe Zoom sau pe Instagram sau Facebook, toate disponibile gratuit.

 

3. Stretching 

Antrenamentele de forță pot să pară grele mai ales dacă acum începi să faci sport. O alternativă este stretching-ul. Acesta este un exercițiu fizic în care un mușchi sau tendon este flexat sau întins în mod intenționat. După ore întregi de stat la birou, un exercițiu de stretching este perfect pentru a reduce tensiunea acumulată.

 

4. Curățenia în casă

Când ploaia și ninsoarea te țin în casă, există un mod la îndemână să te menții activ. Poți considera curățenia în casă (de exemplu aspiratul, măturatul și curățatul podelelor) un mod viabil de a face mișcare. Câștigi două beneficii dintr-o singură activitate: tai curățenia de pe lista de to-do și ești activ fizic.

 

5. Înotul

Înotul este o activitate relaxantă cu multiple rezultate favorabile pentru că îți antrenează întregul corp. Găsește bazine acoperite la care să mergi cel puțin o dată pe săptămână. Înotul este ideal pentru oricine, indiferent de vârstă și greutate corporală pentru că nu pune presiune prea puternică pe articulații și oase și, în plus, îmbunătățește rezistența fizică.

 

6. Dansul

Dansul este o artă și totodată o forma de terapie accesibilă oricui. Acesta poate să contribuie la scăderea în greutate, reducerea nivelului de stres și îmbunătățirea stimei de sine și a stării generale de dispoziție.

Poți dansa din confortul casei tale urmărind videoclipuri sau cursuri online, fie la un studio cu un instructor profesionist. Important este că ești liber să te exprimi prin dans în orice fel preferi, pentru că nu există un mod corect sau greșit de a dansa!

 

7. Sporturile de iarnă

Multe persoane practică sporturi de iarnă de la ski, snowboarding la cățărat și hockey. Patinajul este unul dintre aceste sporturi. Poți să patinezi pentru mișcare și distracție sau să crești nivelul spre sporturi ca patinaj viteză sau patinaj artistic alături de un instructor. Asigură-te că patinele pe care le ai îți susțin bine gleznele pentru a evita accidentări. 

 

Iarna oferă și alte posibilități de a face mișcare pentru care nu ai nevoie de echipament. Să mergi la săniuș sau o rundă de bulgărit nu doar că aduce amintiri frumoase din copilărie, ci te ajută să faci mișcare cu drag. 

Este firesc să preferi unele activități mai mult decât altele. Cel mai important este să faci exercițiile fizice care îți aduc ție cea mai mare bucurie și se potrivesc programului tău. Șansele să realizezi din nou o activitate cresc dacă este una plăcută pentru tine.

 

Surse:

https://health.clevelandclinic.org/how-to-stay-active-outside-when-the-weather-gets-colder/ https://www.sfatulmedicului.ro/Sanatate-prin-sport/sfaturi-pentru-exercitii-fizice-iarna_11162 
https://www.cdc.gov/nccdphp/dnpao/features/stay-active-this-winter/index.html 
https://www.healthline.com/health/fitness/benefits-of-strength-training#what-it-is 
https://www.vivertine.ro/blog/inotul-top-10-beneficii-explicate/