21 septembrie, ziua în care ne amintim de uitare

SHARE

 

Ziua Internațională Alzheimer

„Cum se face că pacienţii mei au uitat atâtea fapte din viaţa lor interioară şi exterioară?”, se întreba cu uimire Freud, atât de familiar de altfel cu complexitatea creierului uman. Mai târziu, aveau să apară răspunsuri din sfera neuropsihiatriei.
La începutul anilor 1900, psihiatrul și neuropatologul Alzheimer examinează pentru prima dată o pacientă, în vârstă de 51 de ani, internată în spitalul de boli psihice din Frankfurt pentru tulburări cognitive progresive. Aceasta manifesta comportament irațional, halucinații, idei delirante și pierderi de memorie, cu degradarea personalității sociale. Alzheimer stabilește ca diagnostic ”boală a uitării" și mai târziu, ”îmbolnăvire neobișnuită a scoarței creierului”.


În ciuda progreselor ample pe care medicina le-a cunoscut în dezvoltarea soluțiilor care să sprijine gestionarea bolii, nu a fost găsit un remediu pentru Alzheimer. În prezent, maladia reprezintă la nivel mondial o prioritate de sănătate publică, fiind subiectul cercetărilor și studiilor continue asupra cauzelor și tratamentului.

 

cut-5491065ok

 

În 1994, Alzheimer’s Disease International (ADI) stabilește la 10 ani de activitate, data de 21 septembrie ca zi dedicată bolii Alzheimer. Prin activitatea sa și prin campaniile anuale, organizația continuă și astăzi să creeze un cadru solid de informare, conștientizare și sprijin în jurul celei mai frecvente forme de demență.

 

Perspective noi date de inteligența artificială

În fiecare an, în data de 21 septembrie, ADI lansează raportul mondial privind Alzheimer, care prezintă noi date, statistici la nivel global, recomandări dar și perspective de diagnostic și tratament pentru viitor, bazate pe inovație.

Raportul din anul precedent prevede printre altele, contribuția inteligenței artificiale în stabilirea unui diagnostic precoce sau a detectării predispoziției de a dezvolta boala. Alzheimer’s Disease International: „În cele din urmă, inteligența artificială poate fi folosită prin intermediul instrumentelor interactive și a aplicațiilor mobile. Mai multe start-up-uri au dezvoltat deja aplicații pentru consumatori și medici, pentru efectuarea testelor cognitive.

Studii de cercetare recente investighează de asemenea instrumente de inteligență artificială care ar putea ajuta la prezicerea bolii Alzheimer înainte ca simptomele clinice să fie vizibile, utilizând capacitatea de analiză a acestora asupra modului de folosire a cuvintelor și a exprimării pacientului.

Ne așteptăm ca în următorul deceniu un număr tot mai mare de diagnostice și terapii digitale să fie prescrise și utilizate de pacienți sau îngrijitori, fapt care să ajute la gestionarea mai eficientă a acestei boli.”

 

”Împreună putem face atât de multe”, mesajul campaniei din 2022

Mesajul campaniei Federației internaționale a bolii Alzheimer se adresează atât instituțiilor și guvernelor, precum și celor direct implicați, fie profesioniști din domeniul medical, aparținători sau chiar pacienți.

Pe lângă bucuria de a avea tehnologia alături, un aport semnificativ poate fi asigurat și de participarea la acțiuni precum voluntariatul, strângerile de fonduri, alăturarea în campanii sau programe ale comunităților dedicate demenței.

Pacienți înșiși au ocazia de a contribui la îmbunătățirea modului de gestionare a maladiei, prin Dementia Voice, program susținut la nivel global de Societatea pentru Alzheimer. Împărtășirea experienței personale sprijină realizarea unui contur mai precis al vocii demenței, în tumultul lumii de astăzi, pentru un ”mâine” mai sigur, mai ușor de amintit.