Talking Telios: Interviu cu Emmett King, Founding Investor, Telios

SHARE

Emmett King este un antreprenor în serie, angel investor și mentor de afaceri cu peste 18 ani de experiență în antreprenoriat pe piața locală. Înainte de a se stabili în România, Emmett a fondat sau a făcut parte din echipa fondatoare a 10 companii din 8 industrii diferite din SUA; una dintre echipe devenind publică pe NASDAQ.

Pe lângă rolul său de founding investor la Telios Care, Emmett este co-fondatorul Transylvania Angels Network (T.A.N.), grup de angel investing care în 2020, a investit peste 350.000 de euro în 10 startup-uri românești. Din 2013, este COO al Wirtek A/S, un furnizor danez de soluții de dezvoltare software cu peste 100 de colegi și birouri în Cluj-Napoca și București.

Emmett iubește să trăiască și să lucreze în Cluj-Napoca și chiar vorbește limba română. Ca și angel investor caută în permanență noi start-upuri și proiecte pe care să le susțină prin cunoștințele, conexiunile și finanțarea sa.

 

 

Cum a început totul?

Împreună cu colega mea Adina ne-am întâlnit cu Philip, care ne-a împărtășit ideea lui de business. Ne-a plăcut încă de la început. Am știut că România avea nevoie de așa ceva și că Philip avea experiență din America.

Aproape doi ani mai târziu, Philip împreună cu mine am discutat cu Florin (n.a Florin M. Pop, Investitor fondator Telios Care) care a fost surprins că am păstrat notițele de la întâlnirea inițială avută cu Philip. Asta a fost în primăvara lui 2018 iar din primăvară și până în toamnă, toți trei am discutat cum să devenim parte din echipa Telios.

 

Ce te-a atras la Telios?

Mi s-a părut interesant și mi-a plăcut mult faptul că pe lângă imaginea de ansamblu și misiunea de a ajuta la îmbunătățirea sistemului de sănătate din România, ideea de CSR (Responsabilitate Socială) a fost încă de la început parte din plan. Sunt foarte mândru că facem asta și acum: lucrăm cu persoanele cu deficiență de vedere, cu veterani cu dizabilități, ajutăm diverse orașe și sate să redacteze proiecte care să îi ajute să strângă fonduri și să își imbunătățească sistemul de sănătate.

Mi-am dat seama încă de la început că nu a fost vorba doar despre bani, că Philip a avut un plan. Cred că știți povestea lui Philip, toate lumea a auzit-o. Este o poveste frumoasă, adevărată, este profundă și am vrut să fac parte din ea.

 

Cum a devenit Telios din idee o realitate?

După cum a spus și Philip, n-a fost ceva foarte dificil. Este ceea ce a învățat și ce s-a întâmplat în America, unde au apărut prima dată telemedicina și telesănătatea. Problema era că nu se întâmpla aici și trebuia să se întâmple aici.

Ideea era că facem ceva care nu era legal la acel moment, dar nu era nici ilegal, deoarece am vorbit cu câțiva prieteni care mi-au zis „Emmett, asta nu este legal!”. „Da, știu, dar nu este nici ilegal." Practic, nu a existat nici o legislație cu privire la telemedicină, așa că Philip a discutat cu oricine putea ajuta, a pus bazele unei asociații și avocații au ajutat guvernul să schimbe legile astfel încât telemedicina să fie legală și „să iasă la suprafață”, ca să zic așa.

 

De ce este Telios unic?

Unul dintre cele mai unice aspecte ale Telios și, din nou, acesta este un alt aspect în care știam că nu este vorba doar de bani, este faptul că avem asistenți medicali. Ei răspund la telefon. Nu este un chatbot, care este mult mai puțin costisitor, așa cum vă puteți imagina. Este foarte important să ai acea legătură umană pentru că este atât de nou și atât de diferit ca oamenii să sune și să vorbească cu o persoană.

 

De ce ar trebui alți investitori să investească în Telios?

Investitorii ar trebui să ni se alăture și să ne ajute să aducem telesănătate de bună calitate în Romania și Europe de Est. În România există câteva companii, în Europa de Est există alte câteva companii, dar foarte puține. În Europa de Vest există o mulțime de companii, iar în SUA fac asta de douăzeci de ani. Deci, din partea unui investitor, în ceea ce privește profitabilitatea și creșterea, acestea sunt lucruri pe care vom continua să le facem.

 

Ce urmărești într-o companie în calitate de investitor?

Ceea ce trebuie să facă un angel investor este să investească în oameni. În asta investești, investești în echipă. Și pentru mine, ca antreprenor, este întotdeauna vorba despre echipă, elementul special și ultimul lucru: banii. Philip este destul de frugal cu banii, nu este zgârcit. Zgărcit este zgărcit, frugal este inteligent. El folosește BlaBla car, nu zboară cu avionul; așa că am știut că va fi frugal cu banii mei și cu banii celorlalți investitori.

 

Cum ai descrie Telios în 3 cuvinte?

Nu două, nu patru ci trei cuvinte. Grijă: lui Philip îi pasă, oamenilor implicați în Telios le pasă. Empatie: pentru persoanele bolnave care trec prin diverse experiențe și dorința de a le ajuta. Și previziune: Philip a știut din propria experiențe că era nevoie de asta.