Sărbătorește cu echilibru, nu cu exces

SHARE

Vreme bună, voie bună și mișcare

A sosit acea perioadă din an în care vremea nu mai poate fi o scuză pentru lipsa de mișcare. Acum e momentul perfect să profităm de zilele libere și de vremea plăcută petrecând mai mult timp în natură, alături de cei dragi. Este esențial ca, după mesele principale, să facem o plimbare în aer liber, în loc să ne așezăm direct pe canapea. Mișcarea ușoară după masă sprijină digestia și contribuie la starea generală de bine.

Sărbătorește cu echilibru, nu cu exces!

O regulă foarte importantă de care să ținem cont ar fi să nu facem un obicei din supraalimentare pe perioada sărbătorilor și să fim atenți la nevoile corpului. Un principiu esențial este să măncăm suficient cât să satisfacem foamea reală și să evităm mâncatul compulsiv.

O altă strategie eficientă pentru a preveni supraalimentarea este să mâncăm încet și să mestecăm bine - astfel, oferim corpului timp să recunoască senzația de sațietate și prin urmare, să ne oprim atunci când am mâncat de ajuns.

                   family easter

 

Iată câteva sfaturi simple care fac diferența când vine vorba de echilibrul de la masă:

  • Nu sări peste mese, planifică-le din timp și mănâncă înainte să ți se facă foarte foame.

  • Mănâncă fără telefon, fără grabă, și bucură-te de atmosferă. Conectarea cu momentul present reduce riscul mâncatului excesiv.

  • Începe ziua cu un mic dejun care să conțină cel puțin 20 g de proteine. Nu sări peste această masă, pentru că există șanse mari ca mai târziu să compensezi prin alegeri mai puțin echilibrate/sănătoase.

  • Evită prăjelile și folosește metode precum coacerea, fierberea sau gătitul la abur.

  • Include ceaiuri care favorizeză digestia, precum ceaiul de mentă, ghimbir, lemn-dulce și ceaiul verde.

  • Un alt aspect important, pentru a face masa de sărbători mai echilibrată și mai sănătoasă, este să înlocuim anumite ingrediente mai puțin benefice cu alternative mai nutritive. De exemplu, în loc de zahăr, putem folosi curmale, zahăr de cocos, stevie sau miere.

  • Încearcă să-ți prepari mâncarea folosind ingrediente curate, precum ouă, carne sau lapte provenite din surse ecologice sau de la țară.

  • În locul cărnii de miel, poți opta pentru curcan umplut – o alternativă mai ușoară, cu un conținut mai scăzut de grăsimi.

  • Înlocuiește uleiul de floarea-soarelui cu ulei de măsline în preparate precum maioneza, pentru o opțiune mai sănătoasă.

  • Și nu în ultimul rând, hidratează-te corespunzător și asigură-te că nu confunzi setea cu senzația de foame.

 

Sperăm ca aceste rânduri să vă fie de folos în perioada sărbătorilor și să vă reamintească faptul că schimbările mari pornesc, de cele mai multe ori, din ajustări mici.

Vă dorim sărbători fericite alături de cei dragi și nu uitați să fiți prezenți cu adevărat în fiecare moment!

 

🐰🌱 Iar de la iepuraș aveți două idei de rețete ușoare pentru masa de sărbători:

 

Ouă umplute cu pastă de ton:

                oua umplute

Ingrediente (pentru 3 porții):

5 ouă

100 g ton

1 ceapă roșie

1 lămâie

2 căței de usturoi

Mărar/ pătrunjel/leurdă

O linguriță de sare

O linguriță de piper

O linguriță de boia

 

Mod de preparare:

  1. Pune ouăle într-o oală cu apă rece și fierbe-le timp de 5 minute din momentul în care apa începe să clocotească.

  2. După ce au fiert, mută ouăle într-un vas cu apă rece și lasă-le 2-3 minute.

  3. Curăță ouăle de coajă. Poți folosi o lingură pentru a le decoji mai ușor și pentru a nu deteriora albușul.

  4. Taie fiecare ou în jumătate și scoate gălbenușul. Păstrează albușurile pentru umplere.

  5. Într-un blender adaugă gălbenușurile, ceapa roșie tocată mărunt, usturoiul zdrobit, tonul, zeama de lămâie, mărar/pătrunjel/leurdă, sare, piper și boia.

  6. Mixează totul la viteză mare timp de 3-4 minute, până când obții o pastă fină.

  7. Toarnă compoziția într-o pungă alimentară, taie un colț și umple albușurile goale cu această cremă.

 

Biluțe energetice

               bilute

 Ingrediente:

  • 7-8 curmale fără sâmburi, hidratate în prealabil

  • 1-2 linguri unt de migdale (sau alune de pădure/arahide)

  • 35 g pulbere de roșcove sau pulbere de cacao

  • 30 g făină de ovăz

  • 30 g semințe de in

  • 30 g miez de nucă

  • 30 g semințe de dovleac

  • 1 vârf de cuțit de sare 

  • 1 vârf de cuțit praf de vanilie.

Amestecați toate ingredientele într-un robot de bucătărie.

Adăugați câteva lingurițe de apă în plus dacă amestecul se va usca. Se modelează în bile și se rostogolesc la alegere în fulgi de cocos, fulgi de migdale, semințe de mac, semințe de susan, spirulina, etc. Se consumă 3-4 buc./zi.

Poftă bună!