Septembrie - Luna Internațională a maladiei Alzheimer

SHARE

Boala Alzheimer și povestea Telios Care

Septembrie este luna mondială dedicată conștientizării, cunoașterii și combaterii maladiei Alzheimer, precum și a stigmatului creat în jurul acesteia. Campania internațională culminează cu marcarea Zilei Mondiale pentru combaterea bolii Alzheimer, pe data de 21 septembrie a fiecărui an.


Boala a fost identificată în 1906, de către medicul german Alois Alzheimer și este o afecțiune neurodegenerativă progresivă și ireversibilă a creierului. Aceasta provoacă afectarea și pierderea funcțiilor cerebrale superioare, precum memoria, raționamentul, limbajul, orientarea temporo-spațială sau capacitatea de a gândi logic.

 

alzheimer old people

 

Statistici

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, Alzheimer reprezintă cea mai comună formă de demență, fiind diagnosticată în 60-70% dintre cazurile totale de demență.
La nivel global, aproximativ 55 milioane de persoane suferă de demență cu o majoritate de 60% reprezentată de indivizi care provin din medii cu nivel de trai scăzut sau mediu.
În fiecare an, există aproape 10 milioane de cazuri noi.

Boala Alzheimer, alături de celelalte tipuri de demență se situează în prezent în primele 10 cazuri de deces la nivel mondial, afectând în mod disproporționat femeile, în procent de 65% comparativ cu pacienții de sex masculin.

Deoarece populația reprezentată de persoanele în vârstă este în creștere în întreaga lume, se preconizează ca în anul 2030 creșterea să fie de până la 78 milioane, iar în 2050, 139 milioane de pacienți diagnosticați cu diferite tipuri de demență.

 

Începuturile Telios Care și boala Alzheimer

În 2017, ca urmare a conștientizării și experimentării bolii Alzheimer din poziția aparținătorului, totodată motivat puternic și de nevoia de a veni cu soluții la problemele sistemului medical românesc, Philip Choban a înființat Telios Care.


Povestea lui Philip în România a început în 2009, când a părăsit SUA împreună cu soția sa, Carmen, diagnosticată cu Alzheimer. Pe lângă numeroase provocări, perioada care a urmat revenirii în țara natală a soției și nevoia de îngrijire medicală continuă pe care maladia o impune, au dus la conștientizarea aspectelor ce țin de gestionarea unui sistem de sănătate problematic.


Motivația de a înfrunta lipsurile sistemului medical românesc de la acea vreme a fost dată de dorința de a-i oferi soției un climat familiar și sigur – aspect extrem de important pentru pacienții cu Alzheimer, alegând astfel să locuiască împreună în casa în care aceasta a copilărit.


Alzheimer este o boală necruțătoare, cu speranță de viață scăzută, astfel Philip a mobilizat toată energia și dragostea pentru soția sa, pentru a-i fi sprijin permanent, 24 din 7. În tot acest timp, a învățat mai multe decât și-a dorit vreodată să cunoască despre Alzheimer, înfruntând inevitabilul și realizând astfel importanța momentului.

Mai târziu, din experiența lui Philip a luat naștere Telios Care, primul serviciu de telemedicină din România, disponibil 24 din 7, 365 zile pe an.

 

Telios Care transpune în calitatea serviciilor sale cei peste 25 de ani de experiență din Statele Unite ale Americii în servicii medicale la distanță, dar și dorința de a îmbunătăți un sistem care deservește cel mai important aspect al vieții, sănătatea. În acest sens, ne alăturăm campaniilor de creștere a conștientizării problemelor care afectează calitatea vieții, luna aceasta îndreptându-ne atenția către pacienții bolnavi de Alzheimer și aparținătorii acestora.

 


Articol actualizat la data de 02 septembrie 2024, ora 09:30.