După piele, creierul este cel mai mare organ al corpului uman și are funcția de a coordona organismul și în consecință de a ne proteja viața. Precum inima, care are nevoie de specialistul său (medicul internist, cardiologul și chirurgul) creierul, la rândul său, are nevoie de medicul propriu, de specialistul său. Depinzând de nivelul la care apar problemele, putem să avem mai mulți specialiști care să ne ajute: neurolog, psihiatru și psiholog.
Neurologul
Medicul neurolog este persoana care se ocupă de evaluarea, diagnosticul și tratamentul bolilor organice care apar la nivelul creierului, măduvei spinării, nervilor cranieni și spinali, vaselor de sânge și ganglionilor înconjurători, mai precis la nivelul sistemului nervos central și periferic. Ca să facem o analogie cu cei care lucrează în industria IT, neurologul este acea persoană care lucrează în partea de hardware (persoana care se ocupă de ‘partea mecanică’ a computerului; ex. repară butonul pornire, repară cd-rom-ul, etc). Dacă este să mă gândesc la o mașină, neurologul este ca mecanicul care, spre exemplu, repară frâna sau accelerația. Exemple de afecțiuni din sfera neurologiei sunt: accidentul vascular, boala Parkinson, encefalitele, mielitele, meningite, epilepsia, nevralgii, polineuropatii, etc.
Psihiatrul
Medicul psihiatru este persoana care evaluează, pune diagnosticul și tratamentul bolilor de relație sau tulburărilor mentale din sfera emoțională, comportamentală, cognitivă și perceptivă. Psihiatrul este cel care se ocupă de dezechilibrul neurochimic de la nivelul creierului. Acest dezechilibru apare când creierul are o secreție prea mică sau prea mare de neurotransmițători. Funcția neurotransmițătorilor este aceea de a facilita comunicarea între celulele nervoase. În analogia cu industria IT făcută mai sus, psihiatrul este persoana care se ocupă tot de partea de hard a unui computer. În ce privește mașina, psihiatrul este cel care mă ajută cu benzina sau motorina, pune ulei la motor. Este programatorul sau mecanicul la fel ca și neurologul. În sfera afecțiunilor mentale intră depresiile, anxietățile, tulburările de somn, psihozele, etc. La fel ca și neurologul, psihiatrul recomandă tratament medicamentos.
Psihologul
Psihologul, la rândul său, face evaluarea, pune diagnosticul și tratează afecțiunile mentale din sfera emoțională, comportamentală, cognitivă. Este, spre deosebire de psihiatru și neurolog, persoana care se ocupă de ‘soft’ atât în analogia industriei IT cât și de soft-ul mașinii. Spre deosebire de psihiatru, psihologul nu recomandă tratament medicamentos ci psihoterapie prin dialog (talk therapy). În sfera afecțiunilor mentale intră depresiile, anxietățile, tulburările de somn, probleme comportamentale, de interpretare a realității, etc.
Situații când este nevoie de ajutorul tuturor celor trei specialiști
Spre exemplu, o persoană care a făcut un accident vascular primește tratament medicamentos de la neurolog pentru reabilitarea zonei afectate (neuroni, nervi, etc) și prevenirea unor eveniment vasculare viitoare. Dacă peste accidentul vascular se suprapune și o depresie, persoana respectivă primește de la psihiatru tratament medicamentos antidepresiv (pentru activitatea neurotransmițătorilor acele particule ce îndeplinesc funcția de comunicare între neuroni). Psihologul este cel care, prin dialog, ajută persoana să se cunoască mai bine, să accepte și să se adapteze afecțiunilor apărute (accident vascular și depresie, în exemplul nostru).
Dar am nevoie și de psihiatru și de psiholog?
Da. Cei doi, (chiar trei în unele cazuri - neurolog, psihiatru și psiholog), sunt o echipă în care fiecare are rolul și aportul său bine stabilit în ce privește sănătatea unei persoane. Dacă psihologul, prin intermediul psihoterapiei, este cel care ajută cu reinterpretarea realității interne și înconjurătoare astfel încât să existe o adaptarea pozitivă la aceasta, psihiatrul este cel care, prin tratamentul recomandat, ajută la restabilirea echilibrului chimic necesar creierului. Cei doi au roluri complementare. Bineînțeles, un psihiatru, care este medic, poate urma facultatea de psihologie și să devină psiholog, după cum un psiholog, la rândul său, poate avea dublă specializare fiind și psihiatru.