Este important ca în sezonul estival expunerea la soare să se facă moderat, pentru a limita efectele negative ale acestuia. În urma expunerii prelungite la soare și la temperaturi ridicate, poate apărea insolația care este considerată o urgență medicală, datorită consecințelor grave pe care le poate avea.
Insolația este o stare patologică care apare ca urmare a unei expuneri prelungite la soare. Pielea devine roșie și fierbinte și uneori pot apărea vezicule. Eritemul corespunde unor arsuri de gradul întâi și al doilea, iar în unele cazuri, arsurile se pot manifesta și la nivelul ochilor.
Insolația poate să pună viața în pericol, dacă nu se intervine rapid pentru scăderea temperaturii. Temperatura ridicată (40 de grade Celsius) este însoțită de frisoane, tahicardie (puls mărit), dureri de cap, greață, vărsături, delir. Ulterior, dacă temperatura nu scade, pot surveni pierderea conștienței și chiar coma.
Persoana care suferă de insolație trebuie transportată într-o încăpere răcoroasă, în poziție întinsă, iar pentru scăderea cât mai rapidă a temperaturii, pe lângă administrarea de antitermice (Paracetamol), se pot aplica comprese reci sau bolnavul poate fi înfășurat într-un cearșaf umed și rece. De asemenea, pentru a evita deshidratarea și compensa pierderile de electroliți prin transpirație, este necesar să se asigure o hidratare continuă și un consum de băuturi cu un conținut ridicat de electroliți. Repausul și odihna, precum și evitarea expunerii la soare sunt importante în recuperare.
Unele categorii de persoane sunt mai predispuse insolației și de aceea este recomandată prudență atunci când efectuează activități pe perioada temperaturilor ridicate.
Există câteva recomandări de care ar fi indicat să ținem cont pentru a nu face insolație.
Insolația reprezintă o afecțiune severă, în care este importantă intervenția cât mai rapidă pentru scăderea temperaturii corporale și limitarea efectelor. Este important să ne adresăm de urgență medicului, dacă simptomele se agravează sau dacă există factori de risc.
Sursă:
Larousse, 1998, Dicționar de medicină, București, Editura Univers enciclopedic