Virusul Papilloma Uman este considerat agentul cauzator al cancerelor de col uterin, dar și al celor vulvare, vaginale, anale și orale. Este cea mai comună boală cu transmitere sexuală din lume care afectează ambii parteneri. Această infecție poate fi prevenită prin vaccinare.
Ce este Virusul Papilloma Uman (HPV)?
Virusul Papilloma Uman (HPV) este un virus ADN dublu catenar ce face parte din Familia Papovaviridae, genul Papilomavirus. Are tropism pentru tegumente și mucoase (gât, gură, picioare, degete, unghii, anus și col uterin), fiind considerat agentul cauzator al cancerelor cervicale, dar și al celor vulvare, vaginale, anale și orale. În prezent sunt descoperite aproximativ 140 tipuri virale diferențiate în funcție de secvența genetică, 40 dintre aceste tulpini afectând tractul ano-genital inferior.
Infecția cu HPV este cea mai comună boală cu transmitere sexuală din lume care afectează ambii parteneri.
Câte tipuri de HPV sunt?
În funcție de potențialul cancerigen, Virusurile Papilloma umane ce infectează colul uterin au fost împărțite în HPV de ”risc scăzut” (LR HPV) și de ”risc ridicat” (HR HPV).
Genotipurile cu potențial oncogenic crescut (HR HPV) sunt tulpinile HPV 16, 18, 26, 31, 33, 34, 35, 39, 45, 51, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 67, 68, 69, 70, 73, 82 - total 18 adeseori asociate cu diverse tipuri de carcinom al colului uterin. Acestea afectează și pot favoriza apariția neoplaziilor cervicale intraepiteliale (CIN), a carcinoamelor genitale (vulvare, vaginale, ale colului uterin, peniene, anale) sau a cancerelor din sfera otorinolaringologiei (cavitate bucală, gât, esofag, laringe).
Genotipurile cu potențial oncogenic scăzut (LR HPV) sunt tulpinile HPV 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 55, 57, 61, 62, 72, 81, 83, 84, 90, 91- rareori asociate cu un carcinom invaziv al colului, care infestează tegumentele și mucoasele, fiind răspunzătoare de apariția Condiloamelor (Condyloma acuminatum), a verucilor genitale și a negilor cutanați (Verrucae Vulgaris, Verrucae plana și Myrmecias).
Cum se transmite acest virus?
Infecția cu HPV este considerată cea mai comună boală cu transmitere sexuală la nivel mondial și afectează ambele sexe, dar femeile sunt mai predispuse apariției simptomatologiei sau a leziunilor displazice sau neoplazice.
Transmiterea genitală are loc prin contact direct, de obicei sexual, cu tegumentele, mucoasele sau fluidele infestate clinic sau subclinic. Cele mai multe infecții cu HPV sunt consecința unui act sexual penetrant, dar și femeile virgine pot avea ocazional teste pozitive pentru tulpinile cu risc oncogen scăzut la nivel vulvar sau vaginal.
Această infecție poate fi secundară utilizării tampoanelor vaginale sau penetrării digitale. Transmiterea non-sexuală, prin intermediul obiectelor este nedovedită, necesitând studii suplimentare.
Transmiterea HPV prin contact gură-organ genital sau mână-organ genital este posibilă, dar mai puțin frecventă decât transmiterea prin contact sexual penetrant.
Persoanele homosexuale prezintă rate de infectare similare populației generale, datorită experiențelor heterosexuale anterioare.
Transmiterea HPV pe cale verticală, de la mamă la făt este neobișnuită, dar poate determina apariția papiloamelor laringiene, vulvare sau perineale imediat după naștere sau în primii trei ani. Această modalitate de transmitere este secundară colonizării tranzitorii a tegumentului cu HPV, neavând legătură cu prezența condiloamelor genitale sau cu felul nașterii. Alăptarea nu este o modalitate de transmitere a HPV.
Cum prevenim infecția cu HPV?
Infecția HPV poate fi prevenită cu ajutorul vaccinului. La acest moment, există 3 tipuri de vaccinuri împotriva HPV:
- Vaccin tetravalent oferind protecție împotriva tulpinilor HPV 6, 11, 16 și 18. Se găsește sub denumirea de Gardasil sau Silgard.
- Gardasil 9, care previne infecția cu 9 tulpini HPV: 6, 11, 16,18, 31,33, 45, 52 și 58.
Aceste 2 tipuri de vaccin se administrează intramuscular în trei reprize: la 0, 2 și 6 luni. Este recomandat fetelor înainte de începerea vieții sexuale, cu vârsta între 11 și 12 ani sau după începerea vieții sexuale între 13 și 26 ani, dar și băieților între 9 și 15 ani. Este indicat pentru prevenirea leziunilor preneoplazice ale cancerului de col uterin, vaginal, vulvar sau anal și condiloamele genitale.
- Vaccinul bivalent, orientat împotriva tulpinilor HPV 16 și 18, sub denumirea de Cervarix (produs de GlaxoSmithKline). Se administrează femeilor și fetelor cu vârsta între 9 și 25 ani astfel: între 9-14 ani se efectuează 2 doze la diferență de 5-13 luni, iar după 15 ani, trei doze la 0, 1 și 6 luni. Acest vaccin bivalent previne infecția cu tulpinile virale HPV 16 și 18, cele mai întâlnite în etiologia cancerului cervical, dar și genital.
Vaccinarea copiilor se poate realiza la solicitarea părinților sau a reprezentanților legali printr-o cerere adresată medicului de familie. Părinții decid individual vârsta la care se face vaccinarea (între 11 și 14 ani).