Hepatita A, denumită „boala mâinilor murdare”, este o boală infecțioasă acută a ficatului cauzată de virusul hepatitei A.
Perioada de incubație este între 15-45 de zile, iar durata simptomelor variază de la caz la caz, dar în general acestea nu durează mai mult de două luni. În unele cazuri mai grave, simptomele pot să persiste până la 6 luni.
Evoluția este spre vindecare în marea majoritate a cazurilor. Hepatita A nu evoluează spre cronicizare.
Cum prevenim îmbolnăvirea?
Hepatita A poate fi prevenită prin vaccinare, aceasta fiind cea mai bună metodă de apărare împotriva virusului și care oferă imunitate pe viață.
Prevenția se poate realiza și printr-o igienă personală riguroasă care include:
Cum se transmite hepatita A?
Virusul hepatitei A se elimină prin materiile fecale. Prin urmare, hepatita A se transmite cel mai ușor prin obiecte, alimente sau apă contaminate cu materii fecale de la o persoană infectată (transmitere fecal-orală). Nu se transmite prin strănut sau tuse.
Virusul hepatitic A se transmite:
Care sunt grupele de risc?
Care este tratamentul hepatitei A?
Nu există un tratament specific pentru hepatita A. Pentru cei mai mulți dintre pacienți nu este necesar decât un tratament pentru ameliorarea simptomelor. Se recomandă repaus, multă odihnă și consum crescut de lichide, pentru a preveni deshidratarea.
Este contraindicat consumul de alcool sau medicamente care pot afecta ficatul. În unele cazuri mai grave, în care simptomele persistă mai multe luni, poate fi necesară spitalizarea.
Profilaxia post-expunere
Este important de știut că în cazul expunerii accidentale la virusul hepatitic A, la persoanele neimunizate, este recomandată profilactic administrarea de imunoglobulină anti-hepatită A, protecția fiind însă valabilă doar pentru o perioadă scurtă de timp.