Îngrijire Medicală
Ce trebuie să știi despre îngrijirea tenului în sezonul rece
Pe lângă răceala și gripa specifice sezonului rece trebuie să menționăm și posibilele probleme care pot apărea la nivelul tenului. Odată cu scăderea temperaturii, tenul nostru începe să sufere și are nevoie de mai multă atenție. Diferențele mari de temperatură dintre mediul exterior și locuință ne pot sensibiliza tenul, la fel și vântul. Umiditatea scăzută cauzată de sursele de încălzire din locuință poate duce și ea la un ten deshidratat, lipsit de luminozitate și cu aspect tern.
Cum recunoaștem un ten afectat?
Un ten afectat este un ten sensibilizat. Acesta se manifestă prin roșeață prezentă local sau pe întreaga față, usturime, senzația de piele care ține/strânge, ten uscat și în anumite cazuri pot apărea chiar crăpături ale pielii și sângerări, în special în zona buzelor. Simptomele pot fi mai intense atunci când ne atingem fața și la contactul cu produsele de curățare. În această perioadă chiar și un ten gras sau mixt se poate comporta ca un ten uscat.
Prevenție și îngrijire
Ca tenul nostru să nu devină sensibil în sezonul rece din cauza temperaturii scăzute și a vântului trebuie să urmăm câțiva pași:
- Folosim în rutina zilnică o cremă hidratantă. Crema hidratantă pe care o folosim în timpul zilei trebuie să conțină factor de protecție solară (SPF) între 30 și 50. Razele UV sunt prezente chiar și atunci când este înnorat.
- Pentru rutina de seară nu trebuie să uităm de demachierea și curățarea tenului cu un gel adaptat nevoilor tenului și o cremă hidratantă, de această dată fără SPF.
- Poți folosi și un ser hidratant precum cel cu acid hialuronic.
- În cele din urmă aplicăm crema hidratantă. Pentru o mai bună penetrare a produsului în piele îl poți aplica imediat după duș. Cremele cu ceramide ajută la prevenirea pierderii umidității din țesutul epitelial.
- Nu uita de balsamul pentru buze.
- În sezonul rece este posibil să simțim nevoia de mai multă hidratare și prin urmare crema folosită pe timpul verii este posibil să nu fie potrivită pentru această perioada. Alege o cremă cu o textură mai grasă.
- Consumă zilnic cât mai multe lichide.
- Folosește un umidificator pentru cameră.
Tenul a fost deja afectat și prezenți simptomele descrise mai sus?
- Folosește cremele de tip „cica” ce au rolul de a reface bariera naturală a pielii. Acestea au o textură mult mai grasă decât cele utilizate în rutina de zi cu zi.
- Evită măștile home made și gomajele, exfolierile sau scrub-urile.
- Nu folosi produse ce conțin alcool, parfum și uleiuri esențiale. Acestea pot agrava simptomele. Alcoolul va usca tenul și mai mult, va intensifica senzația de usturime, la fel și în cazul parfumului.
- Evită băile lungi și fierbinți.
- Nu șterge fața prin frecare. Utilizează un prosop moale din bumbac și atinge ușor tenul până ce este absorbită toată apa.
- Limitează expunerea la vânt și temperaturi scăzute.
- Dacă folosești acizi exfolianți întrerupe aplicarea lor până la refacerea tenului.
- Nu ezita să te adresezi medicului dermatolog dacă simptomele persistă.
Surse:
https://goodnessme.com.au/blogs/news/ultimate-winter-skincare-routine.