Ne petrecem aproximativ o treime din viață dormind, dar uneori somnul poate fi neodihnitor. Cei mai mulți oameni de-a lungul vieții au suferit de cel puțin un episod de insomnie, adică existența unor dificultăți de adormire sau treziri frecvente și imposibilitatea de a adormi la loc, ceea ce face ca senzația la trezire să fie de oboseală.
Din fericire, de cele mai multe ori aceste insomnii nu durează decât câteva zile. Insomnia cronică însă, durează o perioadă mai lungă. Cel mai adesea, se întâmplă din motive medicale, cum ar fi răceli, durere sau diferite tulburări psihice. Însă 10% din totalul insomniilor apar în absența oricăror cauze medicale și poartă numele de „insomnie primară”.
Insomnia primară debutează de obicei brusc, în contextul unui episod foarte stresant. Pentru a compensa somnul pierdut din timpul perioadei stresante, persoana în cauză poate să dezvolte anumite obiceiuri proaste (în încercarea de a prelungi somnul petrece mai mult timp în pat după trezire, somn scurt și superficial pe perioada zilei) pe care le perpetuează și după ce a trecut perioada de nesomn.
De obicei, insomnia primară persistă mai mult timp după rezolvarea factorilor declanșatori, din cauza intensificării gândurilor legate de dificultatea de a adormi și reacția la aceste gânduri, accentuând aspectul lor negativ.
Câteva sfaturi pentru a avea un somn odihnitor:
Dacă chiar și urmând aceste sfaturi, problemele legate de somn persistă, este recomandat să vă adresați medicului, pentru a fi luate cât mai repede măsurile necesare.