S-a pus problema dacă o anume dietă ar trebui recomandată în condițiile în care vremea de afară e caniculară. A fost realizat un studiu care a comparat obiceiurile alimentare ale personalului militar staționar, la temperaturi extreme, atât foarte joase, cât și foarte ridicate.
Pentru început, oamenii consumă mai puține alimente atunci când temperatura crește peste 32 grade Celsius și cele mai multe dintre mamifere nu mai consumă alimente deloc atunci când temperatura crește peste 40 grade Celsius. Este firesc ca în aceste condiții de temperatură ridicată, să existe tendința să fie consumate cu precădere alimente lichide, în defavoarea celor solide, iar consumul de carbohidrați să fie redus.
S-a demonstrat faptul că surplusul de grăsime corporală ar interfera cu dispersia căldurii și că în condiții de sedentarism, femeile sunt mai predispuse accidentelor vasculare decât bărbații. Acest lucru ar putea avea legătură cu faptul că femeile au un procent mai mare de grăsime decât bărbații.
Cu toate că alimentele fierbinți pot avea ca efect creșterea temperaturii corporale, efectul termogen al unui aliment este mai semnificativ decât temperatura în sine a respectivului aliment.
În general putem spune că tendința este de a reduce consumul de alimente atunci când temperatura de afară este crescută, ceea ce este perfect normal pentru cei mai mulți dintre noi. Consumul de alimente fierbinți în zilele călduroase este rareori dăunător, dar poate fi mai puțin confortabil ca într-o zi fierbinte de vară să mâncăm un bol de supă fierbinte. Iar în ceea ce privește mâncarea sănătoasă, aceleași reguli sunt valabile tot anul.
Cele mai importante aspecte legate de dietă pe timp de caniculă:
În condițiile în care temperatura de afară e crescută și nu avem acces la aer condiționat, limitarea și adaptarea exercițiilor fizice, este mai importantă în prevenirea unui accident vascular (datorită căldurii), decât modificarea dietei.