Info Medical și Noutăți

Alimentația în zilele caniculare

Written by Farm. Adina Raftopolos | Jul 19, 2024 8:03:40 AM

S-a pus problema dacă o anume dietă ar trebui recomandată în condițiile în care vremea de afară e caniculară. A fost realizat un studiu care a comparat obiceiurile alimentare ale personalului militar staționar, la temperaturi extreme, atât foarte joase, cât și foarte ridicate.

Pentru început, oamenii consumă mai puține alimente atunci când temperatura crește peste 32 grade Celsius și cele mai multe dintre mamifere nu mai consumă alimente deloc atunci când temperatura crește peste 40 grade Celsius. Este firesc ca în aceste condiții de temperatură ridicată, să existe tendința să fie consumate cu precădere alimente lichide, în defavoarea celor solide, iar consumul de carbohidrați să fie redus.

S-a demonstrat faptul că surplusul de grăsime corporală ar interfera cu dispersia căldurii și că în condiții de sedentarism, femeile sunt mai predispuse accidentelor vasculare decât bărbații. Acest lucru ar putea avea legătură cu faptul că femeile au un procent mai mare de grăsime decât bărbații.

Cu toate că alimentele fierbinți pot avea ca efect creșterea temperaturii corporale, efectul termogen al unui aliment este mai semnificativ decât temperatura în sine a respectivului aliment.

 

 

În general putem spune că tendința este de a reduce consumul de alimente atunci când temperatura de afară este crescută, ceea ce este perfect normal pentru cei mai mulți dintre noi. Consumul de alimente fierbinți în zilele călduroase este rareori dăunător, dar poate fi mai puțin confortabil ca într-o zi fierbinte de vară să mâncăm un bol de supă fierbinte. Iar în ceea ce privește mâncarea sănătoasă, aceleași reguli sunt valabile tot anul.

 

Cele mai importante aspecte legate de dietă pe timp de caniculă:

  1. Intoxicațiile alimentare: evitați să lăsați anumite mâncăruri la temperatura camerei pentru prea mult timp, pentru a evita alterarea acestora. Mai ales pe timpul verii, când este crescut riscul de perisabilitate. Este recomandat ca mai mult de două ore să nu fie lăsate alimentele la temperatura camerei.
  2. Consumul de lichide. Deshidratarea apare cu preponderență atunci când temperatura de afară este mai crescută, prin urmare consumul de lichide și al alimentelor cu un conținut crescut de apă este foarte important. Se recomandă în general un consum de lichide de 3.7 litri pentru bărbați și 2.7 litri pentru femei. Mai multe detalii legate de acest subiect se găsesc în articolul în care am discutat despre consumul de apă.
  3. Mare atenție la lichidele pe care le consumăm și care pot avea un număr mare de calorii, datorită conținutului ridicat de zahăr pe care îl conțin. Încercați în acest sens să înlocuiți băuturile carbogazoase cu apă plată.
  4. Reduceți consumul de alcool. Atunci când temperatura este ridicată, oamenii au tendința de multe ori să se răcorească cu diferite băuturi pe bază de alcool. Consumat în cantități mici, alcoolul are efect diuretic. Spre exemplu, pentru o cantitate de 200 ml de bere consumată, corpul mai produce încă 120 ml urină (un total de 320 ml). Însa atunci când cantitatea de alcool este mai însemnată, poate apărea deshidratarea și mai apoi mahmureala.

 

În condițiile în care temperatura de afară e crescută și nu avem acces la aer condiționat, limitarea și adaptarea exercițiilor fizice, este mai importantă în prevenirea unui accident vascular (datorită căldurii), decât modificarea dietei.