Postul reprezintă actul prin care oamenii, în mod voluntar, se abțin parțial sau total, pe perioade extinse sau bine stabilite de timp, de la mâncare sau băutură, din motive de ordin spiritual, motive care țin de sănătate sau de statusul ponderal. (1)
De la început trebuie să facem o distincție clară între postire care este un act voluntar și înfometare, un act care ține de anumite condiții impuse și caracterizat printr-o stare de insuficiență nutrițională cronică care poate conduce la o degradare progresivă a funcției organelor interne.
Tipuri de post
Postul nereligios:
- Restricția calorică (RC) implică o reducere între 15 și 30% a normei calorice zilnice, păstrând normală alimentația, din punct de vedere calitativ. Uneori, cei care aleg această cale de a posti, reduc norma calorică cu 25-30%, pe parcursul săptămânii. (2)
- Postul intermitent este o varietate a postului clasic 5:2 (se postește două zile pe săptămână), dar în zilele de postire are loc o reducere a normei calorice cu 25-30%. Unele variante merg și cu o abstinență totală alimentară, de la răsăritul soarelui și până la apus, imitând Ramadanul. (3)
Postul spiritual
Toate marile religii, au încă din cele mai vechi timpuri, modalități diferite de a posti. În religia creștină, distingem două posturi importante, cel al Nașterii Domnului (Crăciun) cu o durată de 40 de zile și al Învierii Domnului (Paști), cu o durată de 48 de zile. În timpul acestora, ortodocșii și catolicii au restricții alimentare diferite.
La catolici, restricția este asemănătoare unei diete ovo-lacto-vegetariene iar la ortodocși, restricția este asemănătoare unei diete de tip vegetarian. În ambele este eliminată carnea de orice fel, singurele surse de proteine fiind pentru confesiunea catolică cele de origine animală (ouă, brânzeturi și lapte), dar și cele de origine vegetală, în timp ce pentru confesiunea ortodoxă, acestea fiind din surse exclusiv vegetale (mazăre, linte, fasole, năut, soia, cerealiere, orez, legume, etc).
Alte forme de post spiritual
- Postul 5:2 este forma de post de peste an, nelegată de vreo sărbătoare anume, care presupune ca din cele cinci zile ale săptămânii, două să fie restricționate la carne, lactate și brânzeturi pentru cei din cultul ortodox și doar la carne pentru cei din cultul catolic.
- Postul 4:3 este o formă derivată din cel de mai sus, având trei zile de restricție.
- Postul negru implică o abstinență alimentară totală, voluntară, pentru o perioadă limitată de timp.
Beneficiile perioadelor de post
Toate posturile în care restricțiile alimentare s-au armonizat și cantitativ au avut beneficii în ceea ce privește următoarele afecțiuni:
- Diabet zaharat de tip 2 – de mai bine de un secol este bine cunoscut faptul că restricția calorică îmbunătățeste evoluția diabetului zahar de tip 2, iar dacă este în faze incipiente, împreună cu pierderea ponderală, poate să conducă la reversibilitatea acestuia. Acest fapt este dovedit în special în postul intermitent de tip 5:2 în care s-a înregistrat o îmbunătățire semnificativă a markerilor biochimici specifici acestei afecțiuni, mai ales HbA1c. (4)
- Obezitatea – problemele întâmpinate în acest caz au fost legate de durata unei astfel de cure. În general, au fost bine acceptate și au avut rezultate bune, perioadele scurte, de până la opt săptămâni. Persoanele în cauză au înregistrat regrese bune ponderal, dar la perioade mai lungi, gradul de aderență a scăzut semnificativ.
- Îmbunătățirea profilul lipidic la marea masă a celor care au fost testați și care urmau astfel de posturi. Îmbunătățirea constă în scăderea valorilor trigliceridelor serice, a LDL colesterolului și VLDL colesterolului. (5)
- Rezistența la insulină este un semn care face parte din descrierea sindromului cardiometabolic, alături de alte constante modificate (lipide serice, glicemie etc.). Prin aceste forme de post, s-a remarcat o scădere a rezistenței la insulină și implicit o îmbunătățire a echilibrului metabolic. (6)
Efecte negative ale unor forme de post
- Consumul exagerat de alimente de post poate conduce la creșteri în masa corporală, obținându-se un efect contrar, atât al scopului spiritual, cât și a celui legat de sănătate.
- Postul negru poate conduce la deficiențe de vitamine (vitamina B12, vitamina D) și minerale (în special calciul), iar cel cu restricții orare îndelungi, zilnice, poate da hipoglicemii severe, chiar lipotimie.
Surse
- Patterson R.E., Sears D.D. Metabolic Effects of Intermittent Fasting. Annu. Rev. Nutr. 2017;37:371–393. doi: 10.1146/annurev-nutr-071816-064634.
- Willcox BJ, Willcox DC, Todoriki H, et al. Caloric restriction, the traditional Okinawan diet, and healthy aging: the diet of the world's longest‐lived people and its potential impact on morbidity and life span. Ann N Y Acad Sci 2007;1114:434‐455.
- Harvie MN, Pegington M, Mattson MP, et al. The effects of intermittent or continuous energy restriction on weight loss and metabolic disease risk markers: a randomized trial in young overweight women. Int J Obes (Lond) 2011;35:714‐727.
- Corley BT, Carroll RW, Hall RM, Weatherall M, Parry‐Strong A, Krebs JD. Intermittent fasting in Type 2 diabetes mellitus and the risk of hypoglycaemia: a randomized controlled trial. Diabet Med 2018;35:588‐594.
- Antoni R, Johnston KL, Collins AL, Robertson MD. Intermittent v. continuous energy restriction: differential effects on postprandial glucose and lipid metabolism following matched weight loss in overweight/obese participants. Br J Nutr 2018;119:507‐516.
- Parvaresh A, Razavi R, Abbasi B, et al. Modified alternate‐day fasting vs. calorie restriction in the treatment of patients with metabolic syndrome: A randomized clinical trial. Complement Ther Med 2019;47:102187.