O alergie de sezon este o reacție inflamatorie la un alergen din mediul înconjurător cum ar fi polenul de arbori și arbuști, de iarbă, de buruieni sau sporii de mucegai. Simptomele unei alergii, declanșate de eliberarea histaminei în organism, includ prurit (mâncărimi ale pielii), strănut, urticarie și/sau respirație șuierătoare. Rinita alergică sezonieră sau febra fânului este des întâlnită în această perioadă a anului datorită încărcăturii de polen din aer, care este acum mult mai mare. Simptomele acesteia includ strănut, nas înfundat, lăcrimarea ochilor. Din fericire, există o serie de măsuri preventive pentru ameliorarea alergiilor.
1. Reduceți expunerea la polenul din atmosferă
Încercați să rămâneți în interior atunci când nivelul polenului din atmosferă este ridicat. Informații despre nivelul de polen pot fi obținute on-line din toate căutările legate de meteo. În timpul sezonului, cel mai bun moment pentru a ieși afară este după ploaie, pentru că ploaia reduce cantitatea de polen din aer. Pentru a reduce expunerea la polen, se recomandă folosirea aerului condiționat fără deschiderea ferestrelor. Nu se recomandă curățarea peluzelor sau măturarea frunzelor pentru că polenul este antrenat în acest fel în aer. Este de evitat uscarea hainelor în exterior sau a așternuturilor. Dacă serviciul presupune ca activitatea să se desfășoare în aer liber, atunci este recomandată folosirea unei măști de protecție.
2. Reducerea simptomelor alergiilor în interiorul încăperilor
Nu există posibilitatea eliminării fiecărui alergen din interioriul casei, dar expunerea la aceștia poate fi redusă. Utilizați un filtru HEPA în încăperea în care dormiți. Praful, sporii de mucegai sau polenul pot fi mai ușor îndepărtați de pe podelele de lemn sau gresie, decât de pe covoare. Utilizarea fețelor pentru saltele și a celor pentru perne poate scădea expunerea la acarieni, deoarece mulți dintre cei care suferă de alergii de sezon sunt totodată alergici și la acarieni. Animalele de companie trebuie spălate regulat și trebuie ținute departe de locul în care se doarme. Îndepărtați hainele purtate în exterior, odată ajunși acasă. Faceți duș și spălați-vă pe cap în fiecare seară înainte de culcare, pentru a înlătura polenul de pe corp și păr.
Antihistaminicele
Antihistaminicele orale sunt disponibile fără prescripție medicală (OTC) și cu prescripție medicală. Ele acționează prin blocarea receptorilor histaminei. Sunt și mai eficiente dacă încep să fie administrate înainte de debutul simptomelor. Dintre cele care sunt OTC amintim: Loratadina (Claritine), Cetirizina (Alerid, Zyrtec), Desloratadina (Aerius), iar dintre cele cu prescripție: Difenhidramina (Calmaben), Clorfeniramina (Clorfeniramin), Fexofenadina (Telfast).
Instilațiile nazale
Instilațiile nazale pot fi făcute cu ser fiziologic, folosind o seringă sau dispozitive speciale, care mai apoi trebuie spălate si lăsate să se usuce, pentru a evita o posibilă contaminare. S-a demonstrat eficiența serului fiziologic (clorura de sodiu 0.9%) în reducerea simptomelor rinitei alergice.
Decongestionantele nazale
Decongestionantele nazale ameliorează simptomele alergiilor, dar nu le tratează. Nu trebuie folosite timp îndelungat (maxim 3-4 zile), pot provoca creșterea tensiunii arteriale și pot înrăutăți simptomele unei prostate mărite, îngreunând și mai mult urinarea. Cromoglicatul de sodiu (Alergorom) este un decongestionant nazal și oftalmic, care se eliberează pe bază de prescripție medicală. Dintre cele care se eliberează fără prescripție enumerăm Xilometazolina (Olynth, Bixtonim Xylo). Acestea ajută la ameliorarea simptomelor și pot fi folosite de mai multe ori pe zi.
Remediile naturale
Brusturele sau captalanul (Petasites hybridus), câte 500 mg zilnic, s-ar părea ca are efect preventiv în tratarea alergiilor de sezon, asemănător cu cel al histaminei. E important de știut totuși că și aceste remedii naturale pot avea efecte secundare sau pot interacționa cu alte medicamente, de aceea este important să spuneți medicului și farmacistului toate medicamentele pe care le utilizați și să citiți cu atenție prospectele acestora.
Medicația antialergică mai include de asemenea și:
Este foarte important să încercați să ameliorați simptomele alergiilor, altfel acestea se pot agrava în timp, crescând riscul apariției astmului. Este recomandată urmarea tratamentului înainte de începerea sezonului de alergii.