Nu amâna îngrijirea medicală din cauza pandemiei

SHARE

Era de așteptat ca multe persoane să evite mersul la medic din cauza fricii de a nu fi expuși la COVID-19. Unii oameni chiar au amânat îngrijirea medicală pentru probleme urgente.Există însă câteva motive evidente pentru care acest lucru ar putea fi periculos. Vom discuta de ce întârzierea îngrijirii medicale nu este o idee bună și despre cum te poți adresa medicului în siguranță.


Cât de mare este această problemă

Un sondaj efectuat în iunie 2020 a arătat că aproximativ 41% dintre adulți au amânat sau au evitat vizita la doctor din cauza îngrijorărilor legate de COVID-19. Acest sondaj a inclus și 12% dintre adulții care au evitat îngrijirea în caz de urgență. De asemenea, rapoartele spitalelor arată un număr mai mic de internări și vizite de urgență pentru infarct și accident vascular cerebral. 

 

De ce ar trebui să consulți un medic

Multe afecțiuni medicale grave pot fi tratate cu succes dacă se intervine la timp, dar pot provoca consecințe devastatoare, chiar și moarte, dacă tratamentul este întârziat (atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, crize diabetice, apendicită etc.). Întotdeauna trebuie cântărite riscurile fiecărei amânări.

woman-making-video-call

 

Cum rămâne cu monitorizarea afecțiunilor cronice

Persoanele cu cel mai mare risc de COVID-19 sunt, de asemenea, aceleași persoane care au nevoie de îngrijiri de rutină de la medicul lor. Dacă ai tensiune arterială crescută, diabet și alți factori care prezintă un risc mai mare de complicații ale coronavirusului, acești factori de risc fac importantă prezentarea la controalele periodice.

Medicul trebuie să îți monitorizeze în continuare tensiunea arterială și glicemia, pentru a reduce riscul de complicații ale bolii de bază, cum ar fi infarctul și accidentul vascular cerebral.

 

Testarea si screening-ul cancerului

Screening-ul pentru cancer este conceput pentru a găsi cancerul atunci când este vindecabil la pacienții care nu prezintă simptome. Acest screening este important pentru a reduce povara acestei boli. El este recomandat pentru cancerul de sân, colon, col uterin și pulmonar. Când a început pandemia, multe grupuri, cum ar fi societățile de cancer și asociațiile medicale, au recomandat întârzierea examinării cancerului. Acest lucru avea sens în acel moment pentru a limita expunerea pacienților unul față de celălalt în sălile de așteptare și pentru a nu utiliza resursele medicale pentru screening-ul cancerului.

Acum, că această pandemie se desfășoară de mai mult de un an și se așteaptă să continue încă câteva luni bune, trebuie să regândim ideea de screening întârziat. Întârzierile pe termen scurt în screening-ul pentru cancer pot avea sens pentru pacienții cu risc mediu de cancer, dar nu și pentru acei pacienți cu risc mai mare. Pacienții care prezintă un risc mai mare de cancer, pe baza istoricului familial sau a factorilor genetici, nu ar trebui nici măcar să aibă întârzieri pe termen scurt în screening. Riscul este prea mare.

Chiar și pentru cei cu risc mediu, am trecut acum de perioada „pe termen scurt”. Cancerul nu așteaptă terminarea pandemiei. O altă preocupare este că, dacă o persoană întârzie depistarea cancerului, este posibil să uite și să nu facă deloc screeningul. Screeningul este important.

 

Ce se poate face pentru ca aceste vizite să fie mai sigure

Vestea bună este că s-au făcut deja multe! Spitalele și cabinetele medicale au modificat protocoalele, astfel încât acestea să fie mai concentrate pe protejarea pacienților împotriva coronavirusului. Au implementat distanțarea fizică în cadrul cabinetului și mențin proceduri stricte de dezinfecție.

Multe cabinete de îngrijire primară fac acum programări de telemedicină pentru unele vizite de urmărire care nu necesită un examen complet. Poți avea programare prin telefon sau apel video cu medicul tău și se pot face destul de multe pentru a te menține sănătos.

De asemenea, poți ajuta în acest efort purtând o mască la toate programările și notificând cabinetul medicului tău în prealabil sau anulând programările de rutină, dacă ai semne de infecție.

Atunci când sunt luate măsuri pentru a reduce expunerea la coronavirus, screening-urile și programările de rutină pot fi făcute în siguranță.


Text adaptat după eDocAmerica.com, partener Telios Care.