Importanța somnului – Partea a doua

SHARE

În articolul precedent am discutat despre câteva noțiuni elementare legate de somn. În acest articol, vom discuta despre motivele pentru care somnul este important și de cât somn avem nevoie.

De ce e somnul important?

Adevărul este că nu se știe prea mult despre motivele pentru care dormim. Știm însă, în urma studiilor, despre multiplele beneficii ale somnului și tulburările care pot apărea în cazul unei deficiențe a somnului.

Cum afectează somnul funcțiile intelectuale și sănătatea emoțională

Somnul este unul dintre factorii care fac creierul să funcționeze la parametrii normali. Lipsa somnului aduce modificări ale activității în unele părți ale creierului. Studiile au relevat că o noapte de somn odihnitor îmbunătățește capacitatea de a învăța, fie că e vorba despre studiul unui instrument muzical, a unei limbi străine, a unui sport sau a matematicii, toate activitățile de învățare sunt îmbunătățite.

Alte beneficii ale unui somn odihnitor ne asigură o atenție sporită, eficiență în luarea deciziilor și rezolvarea problemelor, dezvoltarea creativității. Totodată există o legătură și între lipsa de somn și depresie, sinucidere și comportament riscant.

Somnul este important și în crearea de noi amintiri. În timpul somnului are loc consolidarea amintirilor, creierul stocând informațiile pe care le consideră esențiale și le elimină pe cele pe care nu le consideră esențiale, cum sunt diversele informații pe care le acumulăm peste zi, dintre care unele sunt mai importante, iar altele mai puțin importante.

 

photo-1549382244-bf08f7a1bf96

Somnul este important și pentru sănătatea fizică.

Lipsa somnului poate avea unele consecințe nedorite:

  • Risc crescut de afecțiuni cardiovasculare, hipertensiune arterială, afecțiuni renale, diabet și accident vascular
  • Imunitate scăzută, care face organismul să fie vulnerabil în fața infecțiilor
  • Somnul este important pentru o creștere și dezvoltare armonioasă a copiilor și adolescenților

Oamenii care dorm mai puțin au o productivitate mai scăzută la locul de muncă sau la școală, chiar dacă este vorba de reducerea somnului cu doar de 1-2 ore/noapte. Le ia mai mult timp să își ducă la îndeplinire sarcinile, au un timp de reacție mai mare și sunt predispuși să facă mai multe greșeli.

Dacă în general suferiți de deficiență de somn, puteți avea de-a lungul zilei scurte perioade de ațipire, denumite micro-somn. Acesta poate surveni și în timpul condusului și reprezintă o cauză importantă în producerea de accidente auto grave. Totodată s-a demonstrat că lipsa somnului are cel puțin același impact asupra condusului (incluzând aici trenurile și avioanele) precum consumul de alcool.

 De cât somn avem nevoie?

Vârstă

Durata de somn recomandată

4 – 12 luni

12 – 16 ore/zi (incluzând somnul nocturn
și de peste zi)

1 – 2 ani

11 – 14 ore/zi (somn nocturn și de peste
zi)

3 – 5 ani

10 – 13 ore/zi (somn nocturn și de peste
zi)

6 – 12 ani

10 – 12 ore/noapte

13 – 18 ani

9 – 10 ore/noapte

Adulți peste 18 ani

7 – 8 ore/noapte

Sperăm că v-am convins de importanța pe care o are somnul și de impactul pe care îl poate avea lipsa acestuia asupra sănătății. În următorul articol vom discuta despre câteva metode care vă vor ajuta să dormiți mai bine.