Importanța somnului – Partea întâi

SHARE

Lipsa somnului sau deficiența de somn poate avea consecinţe grave, fizice și psihice asupra organismului uman. Somnul reprezintă o nevoie fiziologică, ca nevoia de respirație, hrană și apă. Somnul joacă un rol foarte important în starea de sănătate și în starea de bine a organismului.

Multe persoane, din toate categoriile de vârstă se confruntă cu această problemă, cu toate că în funcție de vârstă, lipsa somnului sau a unui somn odihnitor, se manifestă diferit. Adulții vor fi obosiți sau somnoroși pe parcursul întregii zile, având dificultăți de concentrare și adesea o stare de neliniște și anxietate. Copiii care suferă de această afecțiune vor fi foarte activi și cu dificultăți de concentrare a atenției. O altă consecință pe care acești copii o au sunt tulburările de comportament. Deseori acești copii ajung să fie diagnosticați cu ADHD (tulburarea de deficit de atenție si hiperactivitate), deoarece simptomele sunt foarte asemănătoare. De multe ori, de fapt, acești copii au nevoie de mai mult somn.

Tipuri de somn

Există două tipuri de somn: REM (rapid eye movement), caracterizat de mișcarea rapidă a ochilor și non-REM (non-rapid eye movement). Somnul non-REM include mai multe faze, caracterizate prin unde cerebrale lente, lipsa mișcărilor ochilor și ritm cardiac scăzut. De obicei, în timpul somnului REM visăm. Aceste faze și până la somnul REM alcătuiesc un ciclu de somn. Durata unui ciclu este de aproximativ 70-100 minute. În mod normal, dacă dormim suficient, acest ciclu se repetă de câteva ori pe noapte.

Ce ne face să dormim?

O parte importantă a somnului o reprezintă „ceasul nostru intern”, cunoscut sub numele de ritm circadian, care reprezintă un ciclu de aproximativ 24 de ore care este în strânsă legătură cu multe dintre funcțiile organismului uman și cu activitățile noastre, ca răspuns la alternanța lumină-întuneric din mediul înconjurător (somn, stare de veghe, temperatura corpului, adaptarea la schimbarea anotimpurilor etc).

Studiile au demonstrat că există o serie de diferențe între ritmul circadian al bărbaților și cel al femeilor. Se pare că femeile ar avea un ceas intern puțin mai scurt decât al bărbaților, iar la unele femei, acesta ar bate mai repede decât la altele. De-a lungul vieții, caracteristicele somnului, durata și tipul acestuia se schimbă, spre exemplu bebelușii au nevoie de perioade de somn lungi, de 14-15 ore/zi, adolescenții de 9-10 ore/zi, dar o dată cu trecerea timpului, aceste perioade de somn se scurtează.

photo-1422190441165-ec2956dc9ecc

 

Există trei factori care influențează somnul.

Primul dintre ele este adenozina, un compus chimic care acționează asupra celulelor nervoase din creier. O dată ce nivelul de adenozină a ajuns la un anumit nivel, are loc încetinirea activității nervoase, pentru a pregăti corpul pentru somn. În timpul somnului, adenozina este descompusă, iar a doua zi ciclul se reia.

Al doilea factor e în legătură cu alternanța lumină-întuneric și cu felul în care aceasta influențează ritmul circadian. Pe măsură ce lumina scade ca intensitate, crește secreția de melatonină, care are rol în reglarea somnului. Nivelul de melatonină rămâne ridicat pe tot parcursul nopții și începe să scadă o dată cu lumina dimineții. Concomitent cu inhibarea secreției de melatonină, are loc producerea cortizolului de către glandele suprarenale, care pregătește organismul pentru trezire. Secreția acestor hormoni este în legătură cu alternanța lumină-întuneric, ceea ce explică de ce ne este mai greu să ne trezim devreme dimineața când încă este întuneric afară.

Al treilea factor îl reprezintă exercițiile fizice. Studiile arată că exercițiile fizice îmbunătățesc semnificativ somnul, chiar și la persoanele care suferă de insomnie cronică. Mecanismele prin care acest lucru se întâmplă nu sunt exact cunoscute, dar se pare că ar fi în legătură cu modificările de temperatură care au loc (procesul de termoreglare al organismului). Exercițiile fizice produc schimbări la nivelul creierului, îmbunătățind echilibrul substanțelor chimice care afectează anxietatea, depresia și trezitul din somn. Exercițiile contribuie în mare măsură și la menținerea ritmului circadian de 24 de ore corespunzător.

Somnul și importanța lui reprezintă un subiect amplu, pe care o să-l discutăm în mai multe etape. În următorul articol vom vedea de ce e somnul important și de cât somn avem nevoie în fiecare zi.