De ce este periculoasă automedicația?

SHARE

Automedicația reprezintă administrarea de medicamente fără recomandarea medicului. Unele medicamente pot fi eliberate fără rețetă și ele poartă numele de medicamente OTC (Over-the-Counter). Acestea sunt practic disponibile pentru automedicație, însă este obligatoriu să fie respectate instrucțiunile de folosire sau să fie cerute sfaturi farmacistului. Această recomandare vine din faptul că medicamentele OTC, pot să fie nocive dacă sunt administrate necorespunzător.

Asociația Română a Producătorilor de Medicamente fără Prescripție (RASCI) a efectuat în perioada august – septembrie 2019 un studiu, care a avut ca scop relevarea anumitor aspecte în ceea ce privește comportamentul și atitudinea populației cu privire la produsele care se eliberează fără prescripție medicală. Studiul a fost efectuat pe persoane cu vârsta cuprinsă între 18-55 ani și care au suferit de afecțiuni minore (răceală, dureri, afecțiuni gastrice, probleme legate de somn) pentru care au folosit produse care se eliberează fără prescripție medicală, suplimente alimentare sau dispozitive medicale.

Rezultatele studiului dezvăluie un comportament îngrijorător, și ne arată că, în mare parte, atitudinea atunci când oamenii prezintă semne de boală, este de a se trata singuri.

  • 62% dintre români, atunci când se confruntă cu primele simptome ale unei afecțiuni preferă să folosească produse care se eliberează fără rețetă
  • 10% dintre români consultă medicul pentru afecțiuni minore

Atunci când se prezintă la farmacie, 72% știu de dinainte ce produs doresc să achiziționeze, în timp ce de abia 29% au urmat recomandarea farmacistului în ceea ce privește produsele achiziționate. Putem conclude astfel, că tendința generală este ca în majoritatea cazurilor, românii preferă să nu se adreseze profesioniștilor din domeniu sănătății atunci când se confruntă cu simptome ale unor afecțiuni minore.

 

De ce este periculoasă automedicația

 

Administrarea medicamentelor fără avizul medicului presupune mai multe riscuri și poate avea consecințe neplăcute. Dintre riscurile care pot să apară, pot fi enumerate:

  • Apariția reacțiilor adverse (efectelor nedorite)
  • Apariția unor reacții alergice
  • Amânarea diagnosticării anumitor afecțiuni
  • Interacțiunile medicamentoase sau alimentare

medical-tablets

 

O reacție adversă a unui medicament se referă la acel efect nedorit care are loc după administrarea corectă a unui medicament și care în funcție de gradul de severitate, pot să fie ușoare (greață, vărsături, dureri abdominale, reacții alergice etc) până la severe, atât prin durata acestora, cât și prin severitatea simptomelor apărute (șoc anafilactic, hemoragii, tulburări de văz sau auz etc). În momentul administrării oricărui medicament este important să ținem seama de faptul că răspunsul apărut poate să fie diferit de la persoană la persoană.

Atunci când după administrarea unui medicament, v-ați confruntat cu reacții adverse, este important fie să vă adresați medicului sau farmacistului, fie puteți chiar dumneavoastră să le raportați.

Țara noastră se află la mijlocul clasamentului statelor europene în ceea ce privește raportarea reacțiilor adverse. Azi, fiecare dintre noi poate contribui la furnizarea de informații suplimentare privind siguranța medicamentelor prin raportarea în mod direct a reacțiilor adverse suspectate. Raportarea reacțiilor adverse se poate face aici.

Reacțiile alergice pot apărea în urma administrării unui medicament, și pot fi legate de substanța activă sau de excipienți. Orice medicament poate să inducă o reacție alergică, chiar și medicamentele pe bază de plante sau suplimentele alimentare. Aceste reacții pot apărea oricând, atât la prima administrare, dar și la următoarele administrări. Cele mai frecvente clase de medicamente care pot să dea reacții adverse sunt antibioticele.

Amânarea diagnosticării unor afecțiuni se întâmplă cel mai adesea atunci când datorită administrării unor medicamente pentru ameliorarea simptomatologiei, întârziem vizita la medic și astfel, întârziem diagnosticarea. De aceea, în cazul prezenței unor simptome care nu se ameliorează după câteva zile, este întotdeauna recomandat să ne adresăm medicului.

Interacțiunile cu alte medicamente sau cu alimente este un aspect important de care să ținem cont atunci când folosim medicamente fără avizul medicului. Aceste interacțiuni pot să ducă la apariția unor efecte nedorite, de la creșterea toxicității până la anularea efectului terapeutic. Un exemplu în acest sens ar fi asocierea dintre AINS (antiinflamatoare nesteroidiene), de exemplu ibuprofenul, și medicația antihipertensivă, care poate duce la creșterea tensiunii arteriale. De asemenea, este foarte importantă și interacțiunea dintre medicamente și anumite alimente, fiindcă există și în aceste cazuri riscul apariției unor efecte nedorite. Două astfel de exemple ar fi asocierea sucului de grapefruit cu diverse medicamente, precum antibioticele, contraceptivele orale, unele antihipertensive etc., dar și asocierea alimentelor bogate în tiramină (brânzeturi, pește, fasole, linte etc) cu medicația antidepresivă.

 

Concluzii

  1. Este bine de reținut că orice medicament este susceptibil de a produce reacții adverse, chiar și în urma unei administrări corecte.
  2. Este important întotdeauna să se respecte o prescripție medicală și utilizarea medicamentelor să se facă doar pentru afecțiunea și perioada pentru care au fost prescrise, nu și ulterior pentru afecțiuni sau simptome similare.
  3. Este important să nu recomandăm altor persoane anumite medicamente care ne-au fost recomandate, chiar dacă se confruntă cu simptome similare.
  4. Și nu în ultimul rând, atunci când vine vorba de medicamente și de administrarea acestora, este important să vă adresați medicului sau farmacistului, pentru a primi sfaturi corecte legate de utilizarea rațională a medicamentelor.

Surse

1.  ANM - Raportează o reacție adversă

2. RASCI - Automedicația în România. Comportamente și atitudini cu privire la produsele care se eliberează fără prescripție medicală