Tomografie Computerizată (CT)

SHARE

Computer tomografia (CT) este o metodă imagistică nedureroasă, care utilizează razele X în vederea obținerii de imagini detaliate ale diferitelor organe și structuri precum și pentru ghidarea unor proceduri iintervenționale. Doza de radiații asociată unui examen CT este mică, dar trebuie evitată efectuarea la pacientele însărcinate. De asemenea se contraindică CT cu substanță de contrast la cei cu insuficiență renală sau alergii.

 

Ce este?

Este o explorare ne-invazivă care presupune expunerea la raze X pentru obținerea imaginilor în secțiune ale diverselor segmente de corp, care vor fi analizate individual, în sistem 2-D sau 3-D.
Aparatura utilizată pentru realizarea CT-ului poate fi de mai multe tipuri- „generații”. Majoritatea aparatelor utilizate în prezent sunt de generația a 3-a, care prezintă avantajele unui timp de realizare a unei secțiuni mai redus si scăderea dozei de radiații primită de către pacient.
Expunerea la radiații diferă în funcție de tipul investigației: 2 mSv în cazul unei examinări CT la cap, 7 MSv pentru CT toracic, 10 mSv pentru CT abdominal, putând crește la 20-30 mSv, dacă sunt necesare mai multe scanări. Acestea sunt doze mici de radiații, dar trebuie ținut cont de recomandarea ca expunerea la radiații în scop diagnostic să fie de până la 100 mSv pe an, pentru reducerea riscului cancerigen. Este indicat ca înaintea examenului CT să se pună în balanță raportul beneficiu-risc, să se analizeze acuratețea diagnosticului prin alte mijloace de investigație, mai ales în cazul pacienților tineri cu boli cronice care necesită scanări CT repetate în cursul vieții.

CT scan

 

Ce se poate investiga?

CT se poate efectua la diferite nivele (segmente de corp) sau țintit in funcție de patologia de organ suspectată:.

  • CT cap: poate evidenția modificări degenerative, tumori, accidente vasculare ischemice sau hemoragice, aspecte patologice post traumatice și din sfera ORL (ex. sinuzite).
  • CT torace: se indică pentru afecțiuni ale inimii, aortei, plămânilor și esofagului. Se pot detecta: tumori (localizare și diseminare- metastaze), diferite procese infecțioase, anevrisme sau diferite malformații vasculare. CT cu doză mică de radiații este recomandată în cadrul screening-ului pacienților cu risc crescut de a dezvolta cancer pulmonar.
  • CT abdomen: indicat când se suspectează afecțiuni intestinale (diverticuloză, boli inflamatorii intestinale), diferite infecții, tumori, anevrisme, afectarea ganglionilor limfatici (adenopatie), afectarea ficatului, a pancreasului, litiaza veziculară și de căi biliare insuficient explorată ecografic (pietre la fiere), afectarea splinei (îndeosebi post traumatic), a glandelor suprarenale (hipertrofie, tumori).
  • CT pelvis: pentru evaluarea patologiei organelor de la nivelul bazinului- uterul, ovarele, trompele uterine și vaginul, respectiv prostata si veziculele seminale.
  • CT membre: poate detecta diferite aspecte patologice la acest nivel- infecții, inflamații, afectarea vaselor, diferite aspecte post traumatice.urografia CT: poate detecta afecțiuni ale rinichilor și tractului urinar (litiaza renală- pietre la rinichi- sau tumori). Este net superioară urografiei clasice și se recomandă în evaluarea hidronefrozei (mărirea de volum a rinichiului, din cauza unui obstacol- piatră, cheag de sânge sau congenital), a hematuriei (prezența sângelui în urină) când se impune completarea testelor de laborator inițiale, în evaluarea pre-și post-operatorie.
  • angiografia CT: este utilă în diagnosticarea și evaluarea severității afecțiunilor cardiace și vasculare, pre-si post-intervențional. Scorul de calciu, un marker al afectării aterosclerotice a arterelor coronare, se determină printr-o explorare CT specială care ia în calcul extinderea leziunilor în raport cu aria examinată; plăcile de aterom acumulează calciu, îngustând diametrul vaselor de sânge și ducând la apariția simptomelor.

    Angiografia CT este utilă pentru:
    - evaluarea pacienților cu afecțiuni coronariene
    - evaluarea afectării coronariene premergător intervenției chirurgicale cardiace pentru alte afecțiuni
    - evaluarea stentului coronarian
    - evaluarea plăcilor de aterom la nivel coronarian, al carotidelor etc
    - evaluarea vaselor (aorta și ramuri, vase cerebrale, renale etc); permite depistarea malformațiilor, stenozelor, anevrismelor
  • CT se poate fi utiliza și pentru ghidarea manevrelor în timpul drenării unui abces, a unor infiltrații sau în timpul biopsiei.

Cum se procedează, ce pregătiri sunt necesare?

De obicei nu sunt necesare pregătiri anterior investigației.
Dacă se efectuează CT de abdomen sau pelvis este recomandat să nu se consume alimente sau băuturi cu 4-6 ore înainte de investigație.
În cazul în care se impune utilizarea substanței de contrast (pentru o vizualizare cu mai mare acuratețe) este necesară evaluarea funcției renale printr-o probă de sânge, cu determinarea ureei și creatininei. Substanța de contrast pe bază de iod se administrează de obicei intravenos sau oral. Reacții alergice minore apar rar, de exemplu ca eritem (roșeață) la locul injectării, grețuri, cefalee; foarte rar se dezvoltă reacții alergice severe (șoc anafilactic) care necesită intervenție de urgență. De obicei există un teren predispus pentru aceste reacții- pacienți cu astm bronșic și/sau cu istoric de alergii la diverse substanțe.
Aparatul CT are forma unui cerc, cu o masă îngustă în mijloc, care se deplasează prin centrul cercului. Examinarea nu este dureroasă, presupune întinderea în poziție orizontală pe masă și evitarea mișcărilor în timpul examinării pentru a obține o bună calitate a imaginilor. Scanerul CT este deschis la ambele capete, reducând senzația de claustrofobie.
Durata de examinare variază în funcție de tipul și zona/segmentele investigate, fiind în medie de 20-50 minute, dar poate fi mai mare dacă se administrează substanța de contrast.

Care sunt contraindicațiile?

Nu se efectuează CT pacientelor însărcinate pentru a evita expunerea la radiații. De asemenea, CT se contraindică înainte cu 2 luni sau după 2 luni de la efectuarea unui scintigrafii tiroidiene sau tratament cu iod radioactiv.
Examinarea cu substanță de contrast nu se va efectua în cazul pacienților cu insuficiență renală și/sau alergii.