Ce este sindromul oboselii cronice și cum se gestionează

SHARE

Sindromul oboselii cronice este o tulburare complicată, caracterizată de oboseală extremă care durează cel puțin șase luni și nu poate fi pe deplin explicată de o altă tulburare medicală. Oboseala se accentuează odată cu activitatea fizică sau mintală, dar starea nu se îmbunătățește datorită odihnei. De asemenea, persoanele care suferă de această tulburare pot avea dificultăți în ce privește memoria și concentrarea. 

Cauza sindromului oboselii cronice este necunoscută, dar există numeroase teorii: de la infecții virale la stres psihologic. Unii experți consideră că acest sindrom poate fi declanșat de o combinație de factori.

 

Simptome

Simptomele pot varia de la persoană la persoană și severitatea acestora poate fluctua de la zi la zi. Semnele și simptomele pot include:

  • Oboseală
  • Probleme privind memoria și atenția
  • Durere în gât
  • Migrene
  • Ganglioni limfatici măriți în gât
  • Durere a mușchilor sau articulațiilor
  • Amețeală care se înrăutățește la ridicarea de pe scaun sau așezării culcat
  • Extenuare extremă după exercițiu fizic sau mintal

 

Cauze

Cauzele sindromului oboselii cronice sunt încă incerte. Unele persoane se nasc cu o predispoziție pentru această tulburare, care este apoi declanșată de o combinație de factori. Potențiali factori includ:

  • Infecții virale. Pentru că unele persoane dezvoltă sindromul după o infecție virală, cercetătorii se întreabă dacă anumite virusuri precum Epstein-Barr ar putea declanșa tulburarea. Nu s-a descoperit o legătură concludentă până acum.
  • Probleme ale sistemului imunitar. Sistemul imunitar al persoanelor care suferă de această tulburare este afectat moderat, dar nu se cunoaște dacă este cauza tulburării.   
  • Dezechilibre hormonale. Persoanele care au sindromul oboselii cronice experimentează niveluri sanguine anormale de hormoni produși în hipotalamus, glandele pituitare sau glandele suprarenale. Dar semnificația acestor anomalii este încă necunoscută.
  • Traumă fizică sau emoțională. Unii pacienți raportează că au suferit o rănire, o intervenție chirurgicală sau un stres emoțional semnificativ cu puțin timp înainte de apariția simptomelor. 

Diagnostic

Nu există un singur test care să confirme un diagnostic de sindrom al oboselii cronice. Simptomele le pot imita pe cele ale multor alte probleme de sănătate, precum:

Tulburări ale somnului. Oboseala cronică poate fi cauzată de tulburări de somn. Un studiu al somnului poate determina dacă odihna este perturbată de tulburări precum apneea obstructivă în somn, sindromul picioarelor neliniştite sau insomnia.

Probleme medicale. Oboseala este un simptom comun în mai multe afecțiuni medicale, cum ar fi anemia, diabetul și tiroida hipoactivă (hipotiroidismul). Testele de laborator pot verifica valorile cele mai importante și relevante.

Probleme de sănătate mintală. Oboseala este, de asemenea, un simptom al unei varietăți de probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea. Un psihoterapeut vă poate ajuta să determinați dacă una dintre aceste probleme vă cauzează oboseala.

oboseala-cronica-telios-care

 

Tratament

Nu există un remediu pentru sindromul de oboseală cronică. Tratamentul se concentrează pe ameliorarea simptomelor. Cele mai perturbatoare simptome ar trebui abordate mai întâi.

Medicamente

Unele probleme asociate cu sindromul de oboseală cronică pot fi ameliorate prin medicamente. Exemplele includ:

  • Depresie - Mulți pacienți care au probleme de sănătate pe termen lung au, de asemenea, depresie. Doze mici de antidepresive, prescrise de medicul specialist pot ajuta la îmbunătățirea calității somnului și scăderea durerii.
  • Intoleranța ortostatică - Unii oameni cu sindrom de oboseală cronică, în special adolescenții, simt leșin sau greață atunci când stau în picioare. Medicamente prescrise de medicul specialist pentru reglarea tensiunii arteriale sau a ritmului cardiac pot fi utile atunci când acesta le recomandă.
  • Durere musculară - Dacă medicamentele fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul nu ajută suficient, medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală utilizate uneori pentru a trata fibromialgia ar putea fi opțiuni viabile.

Psihoterapie

Discuția cu un terapeut poate ajuta la dezvoltarea abilităților de adaptare pentru a face față bolilor cronice, a aborda limitările la locul de muncă sau la școală și pentru a îmbunătăți dinamica familiei. 

 

Adresarea problemelor de somn

Privarea de somn poate face ca alte simptome să fie mai dificil de tratat. Medicul specialist poate sugera evitarea cofeinei sau să schimbarea rutinei de culcare. Apneea de somn poate fi tratată folosind un dispozitiv care furnizează aer cu presiune printr-o mască în timpul somnului.

 

Experiența sindromului de oboseală cronică variază de la persoană la persoană. Sprijinul emoțional și consilierea pot ajuta pacienții și pe cei dragi lor să facă față incertitudinilor și restricțiilor acestei tulburări. Utilizând opțiunile de tratament disponibile, această tulburare poate fi gestionată corespunzător, iar pacienții pot simți mai puțin distres.

 

Sursă:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-fatigue-syndrome/doctors-departments/ddc-20360773