8 Motive pentru care este important să ai un medic de familie

SHARE

Medicul de familie este cel care asigură asistența medicală primara si primul specialist medical la care de regulă apelăm atunci când avem o problemă de sănătate. Iată o listă cu 8 motive pentru care este important să ai un medic de familie:

  1. Medicul de familie asigură legătura dintre pacient și sistemul național de sănătate

Dacă ai o problemă medicală nu foarte gravă, dar care te supară, precum o urticarie, o răceală sau o amigdalită este recomandat să apelezi la medicul de familie. De fapt, pentru cea mai mare parte a problemelor medicale apărute, ar trebui să te îndrepți mai întâi tot spre el. Prin urmare, dacă nu este o urgență medicală, vizita la unitatea de primiri urgențe nu este necesară.

  1. Relația medic – pacient, o relație de o viață

Dată fiind varietatea pacienților pe care îi are un medic de familie, de la copii la vârstnici, precum și varietatea afecțiunilor pe care le tratează, de cele mai multe ori, relația cu medicul de familie este o relație de lungă durată, uneori pe parcursul a zeci de ani și poate include mai multe generații de pacienți.

  1. Medicii de familie tratează o gamă largă de afecțiuni

Medicii de familie au pregătirea necesară pentru a trata sau monitoriza foarte multe boli (diabet, afecțiuni cardiace, dermatologice, renale, endocrine etc). Cunoscând istoricul medical al pacienților, ei reușesc să integreze toate informațiile medicale, având o privire în ansamblu asupra pacientului. Medicul de familie te poate ajuta dacă vrei sa renunți la fumat sau dacă vrei să slăbești în mod sănătos, dacă suferi de anxietate, depresie sau boli psihice.

  1. Medicul de familie îți cunoaște istoricul medical

De-a lungul timpului, medicii de familie ajung să își cunoască pacienții foarte bine. Le cunosc afecțiunile cronice, modul în care au reacționat la medicamente în trecut. Știu ce fel de pacient ești, dacă ești o persoană care își face griji prea multe în general sau din contră, ești mai puțin temător, aspecte care pot fi importante când vine vorba despre o afecțiune cronică pe care o ai sau una nou-aparută. Au un rol important și în depistarea în faza incipientă a unei boli cronice.

photo-1576766125468-a5d48274c5b4

 

  1. Medicul de familie cunoaște istoricul medical al familiei tale

Atunci când un medic cunoaște și tratează mai multe generații ale aceleiași familii, este mult mai simplu să cunoască istoricul medical și să înțeleagă ce implicații are acesta asupra sănătății sau ce rol joacă în prevenție.

  1. Medicul de familie te îndrumă către investigațiile sau specialistul de care ai nevoie

Dacă și când e nevoie sa fii consultat de un medic specialist, medicul de familie este cel mai în măsură să te îndrume spre un medic care să corespundă atât nevoilor, cât și personalității și posibilităților tale. Spre exemplu, dacă îți sunt prescrise noi medicamente, medicul de familie este cel care știe exact toate medicamentele pe care tu le iei și tot el se asigură că nu există interacțiuni între acestea.

  1. Medicii de familie ajută la păstrarea viabilității financiare a sistemului medical

Utilizarea asistenței primare este rentabilă pentru sistemul național de sănătate. Studiile au arătat că o creștere a cheltuielilor pentru asistența medicală primară, duce la o scădere a costurilor pentru întregul sistem de sănătate.

  1. Medicii de familie ajută la creșterea calității vieții pacienților

Medicii de familie se îngrijesc de calitatea sănătății tale și a familiei, per ansamblu, fiindcă grija lor este orientată către pacient. Ei sunt cei care explică pe înțelesul fiecăruia tratamentele avute sau primite de la medicii specialiști și evoluția bolii, prin integrarea tuturor informațiilor în contextul personal al fiecărui pacient. 

Rolul medicului de familie este atât de evaluare și monitorizare a diferitelor afecțiuni, dar și de prevenție, fiindcă el este specialistul care se îngrijește de starea de sănătate a populației și totodată și de îmbunătățirea ei. Este necesar un bagaj vast de cunoștinte, precum și numeroase abilități, importante pentru o bună comunicare și relaționare cu pacienții.

Putem considera medicul de familie ca un medic „personal”, dată fiind relația pe care ajungem s-o construim în urma contactelor repetate cu acesta de-a lungul timpului, relație bazată pe încredere reciprocă, considerație, respect și corectitudine.