5 sfaturi pentru o gestionare eficientă a stresului

SHARE

Stresul a devenit un fenomen curent în viața omului contemporan, iar pandemia și măsurile restrictive dar necesare, luate pentru a preveni răspândirea noului coronavirus au reprezentat și încă sunt un factor de stres datorită schimbărilor produse în rutina de la muncă, școală, viața de familie și viața de zi cu zi.

Este important să conștientizăm că noi, personal, nu putem controla această pandemie însă putem lucra la controlul propriilor noastre gânduri și reacții emoționale la acest virus.

Iată câteva metode simple pe care le poți practica pentru a gestiona stresul cotidian și a-ți păstra sănătatea mentală și fizică:

 

Controlează-ți respirația

Când suntem stresați, respirația tinde să devină rapidă și greoaie astfel că cea mai bună metodă de scădere a nivelui de stres și implicit de autoreglare a sistemului nervos este respirația controlată. Respiră lent, uniform și adânc - 7 secunde, ține-ți respirația timp de 1 secundă, apoi expiră cât numeri până la 7, ține-ți respirația 1 secundă. 

De ce funcționează acest lucru? Când îți controlezi respirația într-un ritm lent, de fapt încetinești circulația sângelui care curge prin plămâni.

Încetinirea circulației prin plămâni va încetini circulația generală, ducând la un ritm cardiac mai lent care te poate ajuta să te simți mai calm.

 

Concentrează-te asupra prezentului

Când mintea noastră se gândește la scenariile cele mai nefaste, ne simțim copleșiți și avem impresia că nu putem face nimic pentru a le îndepărta, însă concentrându-te pe momentul prezent, îți poți elibera mintea de gândurile apăsătoare.

Fă-ți timp să te oprești și să te concentrezi asupra faptului că ești exact acolo unde te afli pentru doar unul sau două minute. Fă acest lucru luând timp pentru a observa:

  • 5 lucruri pe care le poți vedea
  • 4 lucruri pe care le poți simți
  • 3 lucruri pe care le poți auzi
  • 2 lucruri pe care le poți mirosi
  • 1 lucru pe care îl poți gusta

Poate că nu vei putea observa toate aceste lucruri, dar ideea este să ajungi cu simțurile și să observi lucrurile din jurul tău. Poate vei observa cât de intense sunt luminile în cameră sau presiunea corpului tău pe scaun sau poate sunetul unei păsări de afară. Fii chiar aici, chiar acum. Evită să mergi înapoi sau înainte în mintea ta. Fii doar în momentul respectiv, fix în locul în care te afli.

 

a walk in the park

 

Lasă-te distras

Nu vrei să fii distras tot timpul, dar când lucrurile par copleșitoare, poate fi util să te gândești la altceva sau să faci ceva care îți place și te relaxează. Îți poate proteja creierul, poate scădea tensiunea arterială și da ocazia de a trăi în afara stresului pentru o vreme. Acordă-ți permisiunea de a petrece timpul liber, urmărește o emisiune TV amuzantă, citește o poveste captivantă sau poate încerci Duolingo pentru a învăța o limbă străină.

 

Privește imaginea de ansamblu

Pe cât de rău s-ar putea simți lucrurile acum, este posibil să se îmbunătățească cu timpul. Ia-ți timp să te gândești la lucrurile bune chiar acum. De exemplu, poate vei petrece mai mult timp cu familia decât de obicei.

 

Păstrează echilibrul printr-un stil de viață sănătos

  • Încearcă să dormi suficient. Acest lucru poate îmbunătăți nivelul de stres.
  • Încearcă să mănânci regulat și sănătos, să eviți mâncatul emoțional și alimentele de tip junk-food.
  • Încearcă să faci mișcare zilnic. Dacă nu poți face o rutină obișnuită de exerciții la sala de sport, există modalități prin care să faci mișcare acasă. Poate mergi la o plimbare de câteva ori pe zi, chiar dacă este doar în curtea din spate sau în jurul casei. De asemenea, poți porni muzica și dansa. Poate ai putea avea o petrecere de dans cu copiii și tot ai putea consuma ceva energie!
  • Încearcă să petreci timp în aer liber în fiecare zi, dacă poți. Chiar dacă ești blocat acasă, majoritatea dintre noi putem ieși afară fără a ne expune. Dacă nu reușești să ieși afară, încercă să tragi perdelele în fiecare cameră pentru a obține multă lumină în casă. Expunerea la soare poate îmbunătăți starea de spirit.
  • Păstrează spațiul de locuit curat; nu doar igienizat, ci organizat. Organizarea spațiului din jurul tău îți poate oferi un sentiment semnificativ de control și de bună dispoziție.
Text adaptat dupa eDocAmerica.com, partener Telios Care.