4 lucruri esențiale pe care trebuie să le știi despre alunițe

SHARE

Nevii (alunițele) sunt mici pete cutanate sau excrescențe la nivelul pielii, fiind dezvoltate ca urmare a aglomerării melanocitelor (celule responsabile de producerea melaninei, pigmentul pielii).

Culoarea lor poate varia de la roz deschis la brun-negru. Dimensiunea lor este variabilă, de la câțiva milimetri la câțiva centimetri. Alunițele pot să fie plane sau în relief, netede sau aspre, uneori acoperite cu păr.

În funcție de momentul apariției lor, pot să fie congenitali (ne naștem cu ei) sau pot să fie dobândiți în timp.  

Majoritatea persoanelor au alunițe și în general acestea sunt inofensive. O aluniță obișnuită are o culoare uniformă, marginile bine definite și nu depășește 6 mm în dimensiune. Colorația unei alunițe este în funcție de ten. 

Alunițele pot fi îndepărtate prin proceduri chirurgicale dacă acestea sunt inestetice sau dacă deranjează prin localizarea pe care o au (se află într-o zonă care poate predispune la traumatizarea acestora).

 

Ce este melanomul

 

Cu toate că alunițele sunt prezente la un număr ridicat de persoane, există totuși anumite tipuri de nevi care sunt predispuși la dezvoltarea unui melanom.

Melanomul este cel mai agresiv tip de cancer de piele și care are tendința de a metastaza rapid, astfel încât, dacă nu este descoperit în fază incipientă, are un prognostic nefavorabil. Descoperirea precoce a unui melanom crește șansele de vindecare.

Dezvoltarea unui melanom este asociată cu prezența alunițelor și se pare că este în legătură și cu numărul de alunițe. 

Persoanele care au tenul deschis și o tendință pentru arsurile solare sunt mai predispuse la dezvoltarea unui melanom, față de o persoană cu un ten închis. De asemenea, arsurile solare din copilărie, joacă un rol important în apariția unui melanom.

 

Evaluarea alunițelor

 

Doar un examen de specialitate poate face diferența între o aluniță benignă și una malignă sau una atipică, care se poate transforma într-una malignă.

Este recomandat să se efectueze o autoexaminare a alunițelor lunar. Autoexaminarea are rolul de a evidenția eventualele modificări survenite în ceea ce privește alunițele și este important să țină cont de 5 aspecte (regula ABCDE):

  • Asimetria – modificări ale simetriei, o aluniță obișnuită este în general simetrică
  • Marginile (Borders)  – prezența unor margini slab conturate sau difuze, o aluniță obișnuită are marginile bine definite
  • Culoarea – modificări ale culorii sau prezența unor zone mai intens colorate, în general alunițele sunt colorate uniform 
  • Diametrul – creșterea în dimensiune sau un diametru mai mare de 1 cm
  • Evoluția – dacă sunt vizibile modificări semnificative în ceea ce privește aspectul aluniței, dar și prezența unor simptome, precum mâncărime, durere sau sângerare, este necesar un control dermatologic pentru o evaluare corectă a aluniței

verificarea alunitelor

 

 

Când ne prezentăm la medic

 

Pe lângă autoexaminarea lunară, este important ca cel puțin anual să efectuăm o consultație dermatologică. Pentru o evaluare corectă, medicul va face o examinare dermatoscopică. Este o procedură rapidă și neinvazivă care permite examinarea cu acuratețe a straturilor profunde ale pielii, pentru evidențierea eventualelor leziuni pigmentare. Imaginile obținute în urma examinării, pot fi stocate electronic, astfel încât se poate urmări cu ușurință evoluția nevilor.

Dacă este cazul, medicul va indica periodicitatea cu care este necesar să aibă loc controalele dermatologice.

 

Măsuri preventive pentru o bună sănătate a pielii

  • Evitarea expunerii excesive la soare și evitarea arsurilor solare
  • Fotoprotecția (ori de câte ori ieșim afară, nu doar la plajă)
  • Îmbrăcămintea adecvată (eventual îmbrăcăminte fotoprotectoare)
  • Evitarea solarului

În concluzie, melanomul este o afecțiune gravă, cu potențial letal, tratabilă însă dacă este descoperită timpuriu. Melanomul poate fi prevenit prin urmarea câtorva recomandări, dar și prin prezentarea periodică la medic. 

Persoanele din categoria de risc (prezența unor alunițe multiple, ten deschis la culoare cu tendință la arsuri solare, persoanele care au un istoric familial de melanom) este important să acorde o atenție suplimentară prevenției, prin autoexaminarea lunară a alunițelor și prin controale medicale periodice.

 

Sursă:

Larousse, 1998, Dicționar de medicină, București, Editura Univers enciclopedic